Sari direct la conținut

Furnizorii de energie, despre amenzile „fără precedent” anunțate de Burduja: E ca în bancul cu condoleanțele înainte să decoleze avionul / ANRE: Avem 194 de controale în derulare, dar nu putem vorbi de sancțiuni

HotNews.ro

Furnizorii de electricitate și gaze s-au arătat îngrijorați de faptul că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, intervine în activitatea ANRE, care ar trebui să fie o instituție independentă, și, mai mult, s-a antepronunțat anunțând că reglementatorul va da amenzi fără precedent în sector. Președintele ANRE, George Niculescu, spune că instituția pe care o conduce derulează controale în tot sectorul, dar încă nu poate vorbi de amenzi pentru că investigațiile nu s-au finalizat. Potrivit informațiilor HotNews.ro, deși prețul gazelor a scăzut sub plafonul stabilit de stat, unii furnizori continuă să factureze la prețul din plafon. Problema este că legea nu prevede vreo sancțiune în acest caz.

„Avem o îngrijorare mare legată de independența ANRE. Cred că a văzut toată lumea că la nivel de minister, într-un exces de zel, au apărut niște anunțuri despre rezultatul controalelor care sunt în curs la ANRE. Era un banc: sună cineva să zică condoleanțe și i se răspunde că încă nu a decolat avionul. Cam ceva similar e și aici”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferință organizată de DC News.

La rândul său, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, George Niculescu, a precizat că nu poate vorbi despre amenzi la această oră.

„Atâta timp cât avem investigații în curs și acțiuni de control nu putem discuta despre amenzi. În acest moment autoritatea de reglementare desfășoară 194 de acțiuni de control atât în sectorul de energie electrică, cât și în cel de gaze naturale. În cazul în care, la finalizarea acțiunilor de control, sunt situații de interes pentru opinia publică, vom face publice rezultatele acestor acțiuni”, a spus Niculescu.

Pe 16 octombrie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că există semnale că unii furnizori de gaze țin artificial prețul ridicat.

„Vom depune o sesizare la ANRE. Din semnalele pe care le avem există o abordare incorectă din partea unor furnizori. Urmează ca ANRE să investigheze aceste spețe și poate aplica amenzi substanțiale, din cifra de afaceri, dacă se constată o lipsă de fair play sau încălcarea legii”, a menționat ministrul Energiei.

Ieri, întrebat de jurnaliști, Burduja a continuat subiectul:

„Sunt în acţiuni de control. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei are mai multe capitole deschise, cu mai mulţi furnizori şi, din informaţiile pe care le deţin şi care vor fi publice, cred, în următoarea perioadă, există un nivel fără precedent al sancţiunilor, dar ăsta este un subiect pe care ANRE îl va lămuri”, a menţionat el.

Întrebat care au fost neregulile descoperite la furnizorii de gaz, ministrul nu a oferit mai multe detalii.

„Veţi afla de la ANRE. Nu pot să vorbesc în numele ANRE dar, ceea ce eu am solicitat conducerii ANRE – şi sunt colegii noştri, sigur că ţin de Parlament, nu de Ministerul Energiei, este să fie necruţători”.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, prețul gazelor a scăzut foarte mult în ultima perioadă și este acum sub plafonul stabilit de către stat pentru facturile plătite de populație, însă unii furnizori continuă să factureze la prețul din plafon.

Aceasta deși Ordonanța de Urgență 27/2022, prin care prețurile finale la gaze plătite de populație sunt plafonate, prevede o formulă de calcul a prețului, dar și faptul că, dacă prețul rezultat din această formulă este mai mic decât plafonul, oamenii vor plăti prețul cel mai mic.

Problema este că legislația nu prevede vreo sancțiune pentru încălcarea acestei prevederi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro