Business report: Cand va fi gata primul proiect complex de infrastructura din ultimii 27 de ani; Preturile vor creste in urmatoarele trei luni. Ce sectoare vor fi afectate de scumpiri; "Cine nu este membru nu poate avea drepturile membrilor". Termenii duri ai negocierilor UE-UK
„Cine nu este membru nu poate avea drepturile membrilor”. Termenii duri ai negocierilor UE-UK. Orientarile politice adoptate in cateva minute, sambata, de Consiliul European pentru negocierile privind Brexitul, pleaca de la afirmarea fara echivoc a principiului: „Un stat care nu este membru al Uniunii, care nu se supune acelorasi obligatii ca un membru, nu poate avea aceleasi drepturi si nu se poate bucura de aceleasi beneficii ca un membru.” Consiliul European aminteste Guvernului Britanic ca a recunoscut faptului ca „cele patru libertati ale pietei unice sunt indivizibile si ca nu se pot alege doar elementele convenabile”. Integral in Curs de guvernare.
Scadenta imprumutului de criza. In 2017, Romania are de platit 1,26 miliard de euro catre UE si Banca Mondiala. In acest an, Romania trebuie sa plateasca o parte din ratele imprumutului contractat in 2009 de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Dupa ce in ultimii doi ani, au fost achitate rate de citeva miliarde de euro, in 2017, vom plati catre UE si BM o suma de 1,26 miliarde de euro, conform datelor MFP, citate de Agerpres, scrie Capital.
A nimerit podul Braila. Cand va fi gata primul proiect complex de infrastructura din ultimii 27 de ani. Podul suspendat de la Braila, al cincilea pod peste Dunare in Romania, care va costa aproximativ 500 de milioane de euro, va fi cea mai complexa lucrare de infrastructura din ultimii 27 de ani. Romania va avea, in aproape cinci ani, unul din primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrala (1.120 metri). Este vorba despre podul de peste Dunare de la Braila, promis in repetate randuri de toate guvernele din ultimele decenii. Continuarea in Adevarul.
Preturile vor creste in urmatoarele trei luni. Ce sectoare vor fi afectate de scumpiri. Preturile vor creste moderat in constructii si comertul cu amanuntul, potrivit tendintelor in evolutia activitatii economice in perioada aprilie – iunie 2017, publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). In cadrul anchetei de conjunctura din luna aprile 2017, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +16%), noteaza Romania Libera.
Doua regiuni din Romania au printre cei mai multi someri pe termen lung din UE. Doua regiuni din Romania, respectiv Sud-Muntenia si Vest, au inregistrat anul trecut o rata regionala a somajului pe termen lung de peste 60%, arata datele publicate de institutul european de statistica Eurostat. Rata somajului pe termen lung reprezinta procentul de someri care nu au avut un loc de munca pentru 12 luni sau mai mult, aflam din Adevarul.
Verdictul Comisiei pe legea „51% produse romanesti in hypermarket” mai are de asteptat. Romania a cerut amanarea trimiterii unui raspuns. Legea privind comertul alimentar, intrata partial in vigoare anul trecut si care a atras declansarea procedurii de infrigement in cazul Romaniei, va ramane momentan inaplicabila. Romania a solicitat Bruxelles-ului aminarea perioadei pana la care va trebui sa dea explicatii pentru prevederea prin care comerciantii sunt obligati sa aiba in proportie de 51% produse de pe lantul scurt pe raft. Continuarea pe Economica.net.
ANRE vrea sa introduca garantii pentru contractele cu energie destinata consumatorilor casnici. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a elaborat un proiect de ordin prin care propune instituirea unor garantii in contractele incheiate pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piata unde se tranzactioneaza energia pentru consumatorii casnici. Masura vine dupa ce, in luna ianuarie, profitand de faptul ca pe aceasta piata nu existau obligatii privind eventuale garantii, furnizorii au preferat sa rezilieze contracte pe PCSU pentru a vinde energia pe piata spot, unde preturile crescusera foarte mult, scrie Bursa.