Sari direct la conținut

Un articol discutabil din Codul Fiscal: plata asigurarii sociale de sanatate a persoanelor fizice fara venituri nu mai e optionala, ci obligatorie din 2016

Consultant fiscal
Cornel Grama, consultant fiscal, Foto: Hotnews
Cornel Grama, consultant fiscal, Foto: Hotnews

Daca pana acum plata asigurarii sociale de sanatate a persoaneor fizice ce nu aveau venituri de niciun fel si vroiau sa aiba calitatea de asigurat era optionala, ei bine din 2016 ea devine OBLIGATORIE !! Altfel spus, toata suflarea omeneasca ce nu e cotizanta undeva la bugetul de asigurari sociale de sanatate va trebui sa se inregistreze fain frumos la ANAF sa depuna o declaratie, iar onor ANAF-ul ii va emite o Decizie de impunere omului , urmand ca acesta sa achite CASS trimestrial pana in 25 a ultimei luni din trimestru.

Redam mai jos cum e reglementat asta in Codul Fiscal 2016 :

INREGISTRAREA IN EVIDENTA FISCALA A PERSOANELOR FIZICE CARE NU REALIZEAZA VENITURI

„”Art. 180. – (1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoanepentru care plata contributiei se suporta din alte surse, DATOREAZA, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si AU OBLIGATIA SA SOLICITE INREGISTRAREA la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.

(2) Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada incare sunt incadrate in aceasta categorie.””

DEPUNEREA DECLARATIEI

„Art. 181. – (1) Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.

(3) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1), se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F..””

STABILIREA SI PLATA CONTRIBUTIEI

„”Art. 182. – (1) Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F..

(2) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.”

Exista cateva categorii de persoane exceptate de la plata contributiei de sanatate si anume :

„a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii ;

b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului ;

c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate ;

d) persoane persecutate politic , veteranii de razboi , revolutionari ;

e) persoanele cu handicap ;

f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii,

g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara ;

…si cam astea ar fi exceptiile!

Restul, incolonarea si la ANAF pentru inregistrare si plata contributiei la asigurari sociale de sanatate la salariul minim (acum e 1050 lei deci ar fi 58 lei /luna la o prima strigare 696 lei/an ).

Din ce, daca omul nu are venituri ?

Adica nea Vasile din Cucuietii din Deal ce traieste din ce are pe langa casa , deci nu are venituri va trebui sa se inregistreze in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.” la ANAF si apoi sa depuna declaratia dupa care ANAF ii emite decizie de impunere si va plati contributia de asigurari sociale de sanatate .

E drept, nu vad cum se pot pune in aplicare, practic, aceste articole, mai ales pentru ca s-ar putea sa aiba o problema de constitutionalitate. Poate ca Avocatul Poporului ar trebui sa se sesizeze asupra acestui fapt , intrucat Constitutia Romaniei la art . 56 alin (2)spune asa : „(2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.”

Sa fiti sanatosi !

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest rticol apartin in exclusivitate autorului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro