Business Report: Sindicatele vor cere in instanta anularea privatizarii "CFR Marfa"; Firmele lui Patriciu au luat credite de la banci pana in ultima clipa; Energia, legumele si fructele scumpesc traiul romanilor; Gazprom va returna cinci miliarde de dolari clientilor
Sindicatele vor cere in instanta anularea privatizarii „CFR Marfa”. Sindicatele vor cere in instanta anularea Strategiei de privatizare a „CFR Marfa” si Hotararea de Guvern prin care aceasta a fost aprobata, dupa cum ne-a spus Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania. Domnia sa ne-a precizat ca acest lucru se va intampla daca, de-a lungul procedurii de vanzare a operatorului feroviar de marfa, autoritatile nu vor tine cont de avizul negativ dat de sindicate si patronate Strategiei si Hotararii de Guvern privind privatizarea „CFR Marfa”. Iulica Mantescu ne-a precizat: „In cadrul dezbaterii care a avut loc luni, la Ministerul Transporturilor, si care a tinut doar 35 de minute, am facut cateva propuneri vizavi de Strategia de privatizare a companiei. Am solicitat incheierea unui acord social potrivit caruia, ulterior incheierii contractului de vanzare-cumparare, daca vor fi facute disponibilizari sa fie acordate 24-36 de salarii compensatorii. Pentru fiecare salariat, s-ar putea avea in vedere salariul mediu pe ultimele sase luni lucrate, insa acestea reprezinta detalii care pot fi negociate, scrie Bursa.
Firmele lui Patriciu au luat credite de la banci pana in ultima clipa. Bancile din Romania au acordat incredere firmelor din comert detinute de milionar pana catre finalul anului 2011, cu doar cateva luni inainte de rasunatoarea insolventa din februarie 2012 Mic.ro, Mercadia BV si Minimax Discount au beneficiat de increderea bancilor din Romania pana catre finalul anului 2011, cand zvonurile privind probleme financiare incepusera deja sa apara. Natura finantarilor luate de milionar in perioada care a precedat falimentul arata ca, totusi, omul de afaceri a crezut in acest business pana in ultimul moment. Cum altfel poate fi explicata o finantare de 1,2 milioane de euro, contractata pentru achizitia de automobile de marfa, sau cumpararea in leasing a aproape 60 de utilaje folosite in industria alimentara. Toate acestea se intamplau cu doar cateva luni inainte ca Mic.ro, perla reginei, sa-si inceapa drumul spre faliment, anunta Capital.
Ce mai are România de oferit investitorilor străini Creşterea costurilor cu utilităţile şi forţa de muncă, precum şi lipsa semnalelor de revenire a pieţelor nu îi împiedică pe unii investitori să parieze pe piaţa românească în continuare. Ce mai are totuşi de oferit România companiilor interesate să-şi multiplice profitul? Indiferent de câte crize economice vor apărea, România îşi va păstra întotdeauna avantajul poziţionării strategice. Pe acest lucru au mizat şi grecii de la Olympus, care au inaugurat în 2011 primul lor proiect greenfield de anvergură din România, o fabrică de lactate în judeţul Braşov, cu o investiţie de 55 de milioane de euro, scrie Income Magazine
Energia, legumele si fructele scumpesc traiul romanilor. Romanii scot tot mai multi bani din buzunar pentru mancare, dar si pentru utilitati. La alimente, cel putin, in ianuarie au fost scumpiri pe linie. Lunile viitoare vor aduce alte scumpiri la energie si gaze, dar si la tigarete si bere. Inceputul de an a adus nu doar scumpiri la alimente de baza pentru romani precum cartofii sau fasolea, ci si la energie electrica sau tigari. La polul opus, se afla zaharul cu o ieftinire usoara, in ianuarie, dar si unele servicii legate de transportul aerian sau cele telefonice. In luna ianuarie, inflatia anuala a ajuns la 5,97%, potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica, ceea ce inseamna cel mai mare nivel atins in ultimul an si jumatate. Ultimul varf a fost inregistrat in iunie 2011, cand preturile au urcat cu 7,93%, pe fondul cresterii TVA in anul anterior, informeaza EVZ.
Gazprom va returna cinci miliarde de dolari clientilor. Compania nationala de gaze a Rusiei a pus deoparte 4,7 miliarde de dolari pentru clientii din Europa, bani pe care ii va rambursa dupa ce va renegocia contractele cu acestia si va reduce preturile pe care le aplica. Decizia a fost anuntata de oficialii companiei controlata de Kremlin, in contextul in care tensiunile cu aproape toti consumatorii sai din Europa se intensifica, iar Gazprom este acuzata tot mai des de practici echivalente cu monopol. Pentru rusi, piata din Europa ii genereaza aproximativ 60% din veniturile obtinute din vanzarea de gaze naturale. Gazprom a inceput astfel sa renegocieze contractele cu multi dintre clientii europeni, mai ales ca urmare a crizei economice, a eforturilor initiate de capitalele UE pentru eficientizarea energetica si a competitiei facuta de producatorii de gaze naturale lichefiate. Oficialii Gazprom au anuntat ca vor rambursa clientilor 2,7 miliarde de dolari, suma aferenta anului 2012, cu toate ca provizioanele facute in acest sens se ridicau la 4,4 miliarde de dolari, scrie Adevarul.
Banca Transilvania, profit fabulos, pe o piata in cadere libera. Banca Transilvania a anuntat, ieri, o crestere cu 40% a profitului pe 2012, la 320,43 milioane lei, o performanta caracterizata drept surprinzatoare de brokerii din piata de capital. Rezultatul face nota discordanta pe piata bancara, majoritatea institutiilor de credit de la noi fiind in pierdere. Diferenta este facuta de modelul de „business” al Bancii Transilvania, potrivit analistilor, aceasta institutie fiind orientata catre afaceri mai mici, intrucat sursele sale de finantare erau mai scumpe, in absenta unei sustineri din partea unei banci „mama” straina. Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, s-a declarat multumit de rezultatele financiare din anul trecut, mai ales ca au fost obtinute in pofida unei volatilitati pronuntate si a multiplelor incertitudini ale mediului economic local si european, anunta Bursa.ro.
Cum ramai fara bani pe card. Utilizatorii petrec din ce in ce mai mult timp in compania calculatorului, a tabletei sau a smartphone-ului, fara a lua in considerare securitatea si protectia datelor, multi ajungand sa cada prada escrocilor cibernetici. Salutare prietene! Stiu ca acest mesaj este o surpriza pentru tine, deoarece nu ma cunosti. Numele meu este Abdul Al-Shallah si sunt fiul unui om instarit din Nigeria. Va suna cunoscut? Aceasta este introducerea folosita pentru una dintre cele mai celebre inselatorii folosite de scammeri (escroci cibernetici): „Scrisorile nigeriene” sau „Frauda 419”. Povestea este intodeauna aceeasi, fiul unui dictator nigerian a mostenit o avere de ordinul milioanelor de dolari, pe care e dispus sa o imparta cu tine daca il ajuti sa o ascunda in Europa. Acesta are nevoie sa ii trimiti anumite sume de bani pentru diferite comisioane, de exemplu taxa de deschidere a unui cont bancar. Desi este o schema veche de cand internetul, escrocii reusesc in continuare sa pacaleasca multi naivi. „Scrisoarea nigeriana” le-a adus, pana acum, impostorilor cinci miliarde de dolari, informeaza Capital.ro.
FIAT si-ar dori un brand low-cost. Rezultatele spectaculoase pe care Renault le-a inregistrat cu Dacia, in categoria automobilelor foarte ieftine, i-au determinat pe multi alti constructori sa ia in serios segmentul low-cost. Printre cei decisi sa concureze brandul romanesc, intr-un viitor cat mai apropiat cu putinta, se numara si FIAT. Constructorul italian vrea sa paseasca, asadar, pe urmele celor de la Renault, la fel cum s-au decis sa o faca cei de la Nissan, cu Datsun, sau cum sunt tentati sa o faca cei de la Volkswagen, care inca stau in expectativa. In privinta celor de la FIAT, desfiintarea marcii Lancia si repozitionarea (urcarea) brandului FIAT ar putea crea loc pentru o noua marca, low-cost, scrie 24auto.ro.
Birourile instant sunt tot mai cautate de companii. In ultimii doi ani, pe piata spatiilor de birou instant (numite si shared office sau part time office) au aparut jucatori noi iar solicitarile firmelor au crescut, deoarece au nevoie sa-si eficientizeze cheltuielile, mai ales cele administrative. „Firmele specializate sau administratorii de cladiri de clasa A si B ofera spatii de birouri cu toate serviciile incluse, pe principiul unui , unde vii doar cu laptopul: ai birou mobilat, aparatura de birou, receptionera care raspunde la telefon in numele firmei tale, poti avea inclusiv secretara, sala de meeting si catering”, spune pentru startups.ro Alexandru Petrescu, managerul Esop Consulting. Oana Sirbu, Associate in departamentul birouri al Colliers International Romania, spune pentru startups.ro ca principalele atribute ale unui birou instant constau in flexibilitatea alegerii spatiului (suprafata, durata de timp a contractului, posibilitatea de a inchiria si de a folosi in aceeasi zi spatiul), amplasarea intr-o cladire de birouri unde sunt conditii de lucru moderne, fara o investitie initiala semnificativa sau necesitatea ca firma sa se ocupe de partea administrativa, anunta Startups.ro.
Oxford Economics: România, ţara europeană cu cea mai mare creştere a comerţului între 2013 şi 2015. Cum se poate explica ofensiva marilor retaileri pe piaţa românească în condiţiile în care afacerile din comerţ continuă să scadă? Destul de simplu. Viitorul. Cota de piaţă pe care o câştigă pentru vremurile bune, când vor mai apărea şi alea. Curând, zic cei de la Oxford Economics care consideră că în intervalul 2013-2015 România va avea cea mai mare creştere a comerţului din Europa, de 5,8%. Cam pe aici e explicaţia. Pe datele Oxford Economics, alături de România în topul creşterilor din retail mai apar Turcia, cu 5,5% şi Rusia, cu 5,3%, deci prin această zonă vom vedea acumulându-se cele mai mari investiţii. Evident, cei mai activi dezvoltatori au fost şi sunt operatorii de hypermarket-uri. Din cauza ofertei limitate de spaţii comerciale noi, aceştia au dezvoltat proiecte proprii în care hypermarket-urile din grup au avut rol de chiriaş ancoră, informeaza BusinessCover.