Saxo Bank: Cursul de schimb ar putea ajunge la 4,84 lei/euro daca Romania nu respecta acordul cu FMI
Moneda nationala ar putea ajunge la 4,84 lei pentru un euro la finele acestui an, daca autoritatile romane nu vor implementa masurile prevazute in acordul cu Fondul Monetar International (FMI), estimeaza analistii Saxo Bank. Daca aceste reforme vor fi realizate, banca daneza estimeaza ca euro va fi cotat la 3,60 lei la finele acestui an.
„Scenariul de baza arata ca rata de schimb va fi de 3,96 lei pentru un euro dupa prima luna a anului, pentru ca la finele primului trimestru cursul sa urce la 4,10 lei pentru un euro, iar la finele anului sa fie de 4,84 lei pentru un euro. Probabilitatea ca acest scenariu sa se realizeze este de peste 50%”, a declarat Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank.
El a mai spus ca, in cazul in care Romania realizeaza reformele cerute de FMI, leul se va aprecia in fata monedei unice europene, cursul urmand sa ajunga la 3,6 lei pentru un euro la finele anului.
Christian Blaabjerg a atras insa atentia ca estimarile Saxo Bank au fost facute tinandu-se seama de primele de risc pentru Romania si nu tin cont de posibilele interventii pe piata valutara ale bancii centrale sau de fundamentele macroeconomice.
„Aceasta prognoza a fost facuta din punctul de vedere al investitorilor. Prima de risc pentru Romania va creste daca nu vor fi indeplinite cerintele FMI. Cred ca trebuie sa urmati calea trasata impreuna cu FMI, pentru ca la un moment dat nu vor mai fi atat de indulgenti”, a precizat acesta.
El a mai adaugat ca principala temere a investitorilor este ca politicienii vor ignora reformele cerute de FMI. „Cererile FMI nu sunt nerealiste. Reformele sunt necesare. Trebuie insa sa existe vointa politica”, a continuat Christian Blaabjerg.
In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti, analistii Saxo Bank considera ca Produsul Intern Brut (BNR) va creste cu 0,5% in acest an, urmand sa ajunga la un avans de 5% in 2014. Deficitul bugetar va fi de 5,6% din PIB in acest an, pentru ca pana in 2014 sa se adanceasca la 6% din PIB.