Sari direct la conținut

Utile: Pozitia corpului afecteaza memoria; Procedura noua de diagnosticare a cancerului; Nervii placerii; Capsula-sauna

HotNews.ro

Cinci lucruri pe care nu le stiai despre tine Ce legatura exista intre memorie si pozitia copului, dar intre creier si maselele de minte, precum si cate culori are pielea umana sunt numai cateve dintre intrebarile ale caror raspunsuri nu sunt cunoscute de catre toti indivizii. Pozitia corpului iti afecteaza memoria. Memoria este strans legata de simturi. Cei mai multi cercetatori spun ca amintirile pot fi redesteptate cu ajutorul mirosurilor sau al sunetelor. Un studiu al cercetatorilor britanici, publicat in revista Cognition, arata ca diferitele pozitii ale corpului, adoptate constient sau in timpul somnului, ajuta la amintirea cu usurinta a diferitelor evenimente. Alimentatia sanatoasa favorizeaza activitatea cerebrala. Cu o greutate egala cu 4-5% din cea a intregului corp, creierul necesita, pentru a functiona la paramtetri normali, nu mai putin de 20-25% din oxigenul si caloriile necesare organismului, scrie EvZ.

Cancerul va putea fi detectat printr-un nou procedeu descoperit de catre cercetatorii Scolii de Medicina de la Universitatea Standford, anunta editia online a publicatiei Nature Medicine. Specialistii au inventat un dispozitiv care, prin descarcari electrice repetate, separa proteinele asociate cancerului de restul proteinelor din organism. Astfel sunt obtinuti anticorpi care masoara atat cantitatea, cat si pozitia diferitelor proteine din corp. Prin aceasta tehnica, specialistii au putut detecta variatiile nivelurilor de activitate ale genelor canceroase din mostre de limfom si chiar sa distinga diferitele tipuri de tumori, scrie EvZ.

Capsula-sauna, ultima inovatie in tratamentul de slabit Un nou aparat care va ajuta sa pierdeti din kilogramele nedorite si, in plus, detoxifica organismul, inlaturand stresul, este disponibil la un salon de spa din Capitala. „Capsulele spa sunt binecunoscute pentru efectele benefice asupra organismului. Conceptul de hidrofuziune presupune amestecul a doua tehnologii de incalzire (abur si caldura extrema uscata), avand doua scopuri principale – detoxifierea semnificativa prin termogeneza controlata si cresterea aportului de oxigen in sistemul de circulatie sangvin si limfatic, ducand la o buna hranire si intretinere a pielii, o stare generala de bine”, explica Paula Sichim Shanti, Managing Partner al unui salon de spa si wellness, scrie Gandul.

Potrivit unui studiu recent publicat in revista Nature Neuroscience, o echipa de cercetatori britanici a identificat un tip de fibre nervoase in piele care sunt implicate direct in mecanismul prin care organismul raspunde la placere, relateaza bbc.co.uk. Aceste fascicule nervoase transmit catre creier mesajele corespunzatoare senzatiei de placere care se declanseaza doar daca pielea este atinsa cu o anumita viteza: 4-5 centimetri pe secunda. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din Goteborg (Suedia) si de la Universitatea din Carolina de Nord (Statele Unite) pe 20 de voluntari. In opinia oamenilor de stiinta, rezultatele studiului pot ajuta la o mai buna intelegere a modului in care atingerile contribuie la mentinerea relatiilor interumane, scrie Gandul.

Cum pacaleste virusul HIV organismul uman Mutatiile prin care virusul HIV se ascunde de sistemul imunitar au totusi un avantaj, oricat de cinica ar parea aceasta afirmatie. Este vorba de scaderea capacitatii virusului care provoaca SIDA de a se multiplica. Cel putin aceasta este concluzia unui grup de cercetatori care a realizat un studiu pe aceasta tema, publicat in ultimul numar al revistei „Journal of Experimental Medicine”. Potrivit expertilor, in momentul in care HIV infecteaza o celula, un complex de proteine denumite HLA (acronimul de la „human leukocyte antigen”) alerteaza celulele T, care, la randul lor, se mobilizeaza si incep atacul asupra fragmentelor virusului care patrund in organism. Dar, specialistii sustin ca oamenii au tipuri diferite de HLA pentru controlul infectiilor (de pilda, persoanele in al caror sistem imunitar exista tipul HLA-B*5703 reusesc mult mai bine si mai rapid sa controleze si sa anihileze focarul infectios). Cu toate acestea, se pare ca virusul HIV este unul dintre cele mai „sirete”, si asta pentru ca reuseste sa produca mutatii in cazul a trei aminoacizi, trimitandu-i la „inaintare” ca momeala pentru limfocitele T, considerate gardienii sistemului imunitar. Prin aceasta „strategie”, virusul reuseste adesea sa pacaleasca organismul, devenind invizibil pentru sistemul imunitar, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro