Sari direct la conținut

Utile: Orele 22-24, cel mai bun interval pentru somn; Mancarea de post imbunatateste memoria; Dimensiunea craniului reflecta coeficientul de inteligenta

HotNews.ro

Barbatii urasc sa calce, dar gatesc si duc gunoiul Aceasta este concluzia unui studiu european privind modul cum sunt impartite sarcinile menajere in cuplu. Barbatii europeni recunosc ca le repugna sa mature, sa spele baia, sa foloseasca masina de spalat sau sa schimbe asternuturile, arata un sondaj realizat de institutul Ipsos in patru tari – Spania, Franta, Italia si Marea Britanie, scrie EvZ.

Cu bugetul pentru haine injumatatit, fara antrenor personal de fitness si fara vacante exotice, tot mai multe tinere au inceput sa simta efectele crizei mondiale si in viata amoroasa. Bancherii de pe Wall Street s-au vazut nevoiti sa renunte la serile petrecute pe Broadway sau la vacante romantice prin Europa si s-au trezit tintuiti de criza in fotoliile confortabile de acasa, parasiti de iubite. Din plictiseala, mai acceseaza uneori site-urile matrimoniale, tot mai populate de fete pe care criza le-a lasat fara pereche si fara micile placeri zilnice, afirma EvZ.

Pentru a reusi sa dormiti bine, trebuie sa „prindeti” orele 22-24 si sa aveti o igiena riguroasa a somnului. Studiile intreprinse de specialisti arata ca melatonina – hormonul somnului – „invadeaza” organismul incepand cu ora 18. Astfel, nevoia de odihna este resimtita pe la ora 20 si, apoi, din doua in doua ore: ora 22, 24, 2. „Exista studii care arata ca persoanele care dorm intre orele 22 si 24 raspund mai bine la teste de atentie, de memorie si creativitate in comparatie cu cele care dorm aceeasi perioada de timp, dar mai tarziu in noapte. Conform rezultatelor, ar insemna ca aceasta perioada de timp este propice refacerii in urma oboselii unei zile obisnuite la nivel neuronal”, explica Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la o clinica particulara din Bucuresti, scrie Gandul.

Persoanele care tin post cateva zile pe saptamana, cum ar fi miercurea si vinerea, isi pot imbunatati considerabil starea de sanatate, au descoperit oamenii de stiinta americani de la UC Berkeley. In sprijinul ideii lor exista cercetari realizate recent in America. Astfel, un studiu aparut saptamana trecuta la Institutul Salk a scos la iveala faptul ca, prin reducerea cu 30 la suta a consumului de calorii in anumite zile ale saptamanii, exista posibilitatea ca persoanele adulte sa-si imbunatateasca memoria, scrie Adevarul.

Corpul uman este format din 206 oase separate, unite intre ele prin diferite articulatii, peste 500 de muschi, 5 milioane de globule rosii (care au o durata medie de viata de 100 de zile) sau 2 metri de piele, cu o greutate de 3 kg. Acestea sunt doar cateva statistici privind dimensiunile standard ale unor parti componente ale organismului uman. Specialistii, citati de ziarul britanic The Independent, au incercat sa dezlege misterul catorva parti importante ale corpului uman, in functie de semnificatiile medicale, sociale si psihologice ale dimensiunilor acestora. Cercetatorii sustin ca, cu cat mai mare este volumul sau circumferinta craniului, cu atat mai mare este coeficientul de inteligenta al unei persoane. De pilda, daca volumul capului are in jur de 1,359 de centimetri cubi, IQ are valoarea de 110, in vreme ce un cap care are o marime de 1,600 de centimetri cubi este corelat cu un IQ de 125 – se arata intr-un studiu recent, afirma Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro