Utile: Cum sa recunoastem un copil rasfatat; cafeaua, stimulent pentru memorie; cum tratam osteoporaza, iar ciupercile reduc riscul de cancer mamar si de infarct
Cafeaua e buna pentru memorie Un studiu al Institutului Costarican al Cafelei arata ca, in toata lumea, consumul de cafea a continuat sa creasca in ultimii ani pe toate segmentele, dar indeosebi la cafeaua de calitate. Specialistii sustin ca aceasta bautura, devenita populara in intreaga lume, consumata cu moderatie, poate aduce numeroase beneficii sanatatii. Reduce oboseala si somnolenta. Cofeina actioneaza asupra sistemului nervos central, avand efecte vizibile asupra comportamentului uman. Printre cele mai cunoscute proprietati ale cofeinei sunt: puterea de a combate oboseala zilnica temporara, marirea capacitatii de concentrare, stimularea activitatii intelectuale si reducerea somnolentei. Imbunatateste memoria si gandirea logica, datorita impactului pozitiv pe care il are asupra functiilor cognitive, scrie Libertatea.
Copilul tau este prea rasfatat? Asa iti dai seama! Copiii nu se nasc rasfatati, spun specialistii. Cand adultii din preajma lor (parinti, bunici) sunt mereu dispusi sa le satisfaca toate dorintele, fara a stabili niste reguli si limite clare, copilul va intelege ca el detine puterea si, drept urmare, se va comporta ca un conducator. 1 Recurge la plans sau strigate cand doreste ceva; 2 Se arunca pe podea si nu vrea sa se ridice; 3 Arunca jucariile sau loveste in oricine e pe langa el atunci cand e pedepsit; 4 Va ignora cand ii puneti intrebari; 5 E nepoliticos cu adultii sau cu partenerii de joaca, informeaza Click.
Ciupercile reduc riscul de cancer mamar si de infarct Ciupercile ar putea reduce riscul de cancer mamar, pentru ca acestea contin mai multe vitamine si proteine la un loc, comparativ cu fructele si legumele, sustin cercetatorii de la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud. „Ciupercile contin vitaminele B, B1, B2, B3 si B6. De asemnea, ciupercile mai contin minerale esentiale precum potasiu, cupru, fosfor, fier si siliciu, pe care majoritatea fructelor si legumelor nu le contin, iar acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de cancer”, precizeaza doctorul nutritionist Sarah Schenker.
Paranoia, boala secolului al XXI-lea O persoana din patru sufera de temeri irationale, alimentate in special de izolarea sociala. Inceputul secolului XXI marcheaza debutul unei „Epoci a Paranoiei“, sustine reputatul psihiatru britanic dr. Daniel Freeman, citat de „The Daily Mail“. Dr. Freeman, care de un deceniu desfasoara cercetari de pionierat asupra acestei boli mintale, este de parere ca 25% dintre oameni sufera in mod curent de temeri irationale, simtindu-se amenintati sau in pericol. Paranoia, spune el, este mult mai raspandita decat se credea anterior, iar numarul bolnavilor este in continua crestere, afirma EvZ.
Cum putem trata osteoporoza Varsta inaintata, dieta saraca in calciu, fumatul si lipsa activitatii fizice se numara printre factorii care duc la aparitia bolii. Persoanele cu osteoporoza au coloana vertebrala, soldul si incheietura mainii vulnerabile la fracturi. Dupa varsta de 50 de ani, o femeie din trei sufera de osteoporoza. Lactatele, vegetalele, nucile si sucul de portocale sunt importante surse de calciu, un component major al tesutului osos. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca aportul de calciu sa fie de 500-700mg/zi in copilarie, 1.300mg/zi intre 10 si 18 ani si 1.000mg/zi intre 19 si 65 de ani. Dupa varsta de 65 de ani se revine la doza de 1.300mg/zi de calciu. Vitamina D, cu rol in dezvoltarea si refacerea osului, poate fi obtinuta din pestele gras (somon, sardine, macrou) si din lactate, scrie Adevarul.