Libertatea: Nu ascultati barfele, pentru ca va fac rau!
Credem mai degraba informatiile auzite pe la colturi, sub forma de barfa, decat un adevar, chiar si atunci cand acesta poate fi dovedit. Cercetatorii germani sunt de parere ca barfa este o obisnuinta “infantila”, un mod in care fugim de propriile responsabilitati si prin care ne descarcam frustrarile din viata personala. Psihologul Libertatii, Mihaela Sindie Weidinger, ne impartaseste parerea ei, dar spune ca practica are si o parte buna: te scapa de tensiunile interioare.
Un studiu realizat recent de Ralf Sommerfeld, specialist in biologia evolutiei, pe un esantion de studenti din Germania, a relevat ca barfa joaca un rol important in luarea deciziilor. “Am demonstrat ca barfa are o influenta puternica si atunci cand participantii au acces la informatiile reale. De aceea, putem spune ca aceasta practica e un instrument de manipulare”, au afirmat cercetatorii.
Oamenii de stiinta le-au dat studentilor bani si le-au spus sa ofere o parte din suma primita altor colegi, pe parcursul a doua etape. Colegilor lor li s-au facut caracterizari false, iar acestea au fost aduse la cunostinta participantilor la studiu. De asemenea, au fost furnizate si informatii reale despre cei in cauza. Dupa ce au aflat barfele, dar si informatiile adevarate, persoanele care au participat la experiment au avut tendinta de a oferi mai putini bani colegilor descrisi de barfe ca “avari si obraznici”, si mai multi celor caracterizati drept “generosi si prietenosi”, chiar daca adevarul despre ei era exact opus.
“Oamenii au tinut cont doar de barfe, nu si de informatiile reale”, a spus Sommerfeld. In a doua etapa, studentilor le-au fost prezentate fapte reale facute de colegi, oferindu- li-se, de asemenea, si informatii false, care contraziceau enunturile initiale. Si in acest caz, studentii care au participat la test si-au bazat decizia de a oferi bani mai degraba pe barfa decat pe adevar.