Firma „Landini”, in curand stapana la „Tractorul” Brasov
Contractul de vanzare-cumparare de actiuni continea o serie de clauze suspensive pe care atat cumparatorul, cat si vanzatorul le aveau de indeplinit inainte de transferul efectiv al dreptului de proprietate. Chiar daca acest contract de privatizare intre AVAS-Bucuresti si „Landini” a fost semnat in 23 septembrie 2003, negocierile privind preluarea de proprietate au durat zece luni.
Pretul pachetului de actiuni de 96,43% a fost de 45 de milioane de euro – din care 28 pentru actiunile socie-tatii, iar 17 milioane de euro pentru datoriile comerciale si creditele preluate de cumparator, respectiv „Landini”. Avocatii italieni discutau despre dreptul de folosinta a drumurilor uzinale in raport cu alte societati comerciale care au cumparat diverse sectii apartinand candva uzinei.
Pentru a se putea incheia acest contract de vanzare-cumparare, SIF Transilvania a renuntat la un pachet de 22,54% din actiuni, primind in schimb de la AVAS 60% din actiunile societatii brasovene „Rulmentul” SA. Ultima semnatura privind aceasta afacere intre „Landini” si „Tractorul UTBv” ii apartine presedintelui firmei italiene, Luigi Mora.
Una din conditiile societatii „Landini” este ca pretul tractoarelor sa fie in continuare subventionat cu 45 la suta de catre statul roman. Cumparatorul considera ca fara aceasta subventie tractoarele produse in Romania nu vor putea fi vandute agricultorilor romani.
De asemenea, firma „Landini” va continua aceeasi politica de piata pe care societatea a avut-o pana acum, urmand ca tractoarele romanesti, unele cu marca „UTBv-Landini”, altele numai „UTBv”, sa fie vandute in Asia, Africa si America de Sud. In ceea ce priveste opinia salariatilor, Gheorghe Apostu (lider de sindicat) declara ca acestia sunt multumiti, deoarece cele 3.
300 de locuri de munca vor fi pastrate cel putin doi ani. De asemenea, tot societatea „Tractorul-Landini” va fi cea care va plati salariile compensatorii salariatilor care au parasit deja societatea in urma cu mai multe luni.