Sari direct la conținut

Demisia lui Powell n-a surprins pe nimeni

Adevarul

Secretarul de stat al SUA, Colin Powell (67 de ani), a demisionat din functie, au anuntat, ieri, surse din Departamentul de Stat. Stirea, confirmata de secretarul de presa al Casei Albe, n-a surprins pe nimeni: Powell anuntase de mult ca nu are de gand sa ramana pentru un nou mandat, intr-o a doua administratie Bush.

Desi a evitat cu eleganta orice aluzii la posibile neintelegeri cu colegii sai de cabinet, controversele dintre seful diplomatiei americane si neoconservatorii din jurul lui Bush sunt notorii la Washington.

In repetate randuri, mai ales in cazul interventiei din Irak, Powell a avut alte pareri decat vicepresedintele Dick Cheney, consilierul prezidential pentru securitate nationala Condoleezza Rice sau secretarul apararii Donald Rumsfeld, acestia din urma avand mereu castig de cauza.

Prin plecarea lui Powell, echipa Bush pierde pe cel mai popular membru al sau; charismaticul erou al primului razboi din Golf se bucura de o mare apreciere, atat in SUA, cat si in strainatate. Statele europene pierd un interlocutor pretios, care a reusit cu greu sa pastreze aparenta unui parteneriat euroatlantic intr-o perioada de mari controverse internationale.

Casa Alba va anunta, zilele urmatoare, numele inlocuitorului sau. Judecand dupa bursa zvonurilor de la Washington, pare foarte probabil ca noul secretar de stat al SUA va fi un „dur”. Numele cele mai des vehiculate pentru postul de sef al diplomatiei americane sunt John Danforth, actualul ambasador al SUA la ONU, si consilierul prezidential Condoleezza Rice.

Nici unul dintre cei doi nu are reputatia unui personaj moderat. Foarte apreciata de presedintele Bush, Condoleezza Rice este avuta in vedere si pentru postul de secretar al apararii, in locul lui Donald Rumsfeld (caz in care ar deveni prima femeie si, totodata, prima persoana de culoare care ocupa o asemenea functie).

Nu este foarte clar, deocamdata, daca Rice isi doreste sa mai ramana inca patru ani in administratie; surse de la Casa Alba citate de CNN sustin ca ea s-ar gandi serios sa-si reia cariera universitara. Colin Powell va ramane in functie pana in luna ianuarie, probabil pana la inaugurarea noii administratii.

Alaturi de Powell, alti membri ai echipei Bush (mai putin celebri) si-au prezentat, ieri, demisiile: secretarul agriculturii Ann Vennemann, secretarul educatiei Rod Paige si secretarul energiei Spencer Abraham. Saptamana trecuta au demisionat secretarul justitiei, John Ashcroft, si cel al comertului, Don Evans.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro