Sari direct la conținut

BM: Guvernarea nu s-a imbunatatit semnificativ in ultimul deceniu la nivel global

HotNews.ro

Calitatea guvernarii in lume nu s-a imbunatatit prea mult in ultimul deceniu, in pofida ameliorarilor individuale inregistrate de anumite tari, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Pentru tarile care au inregistrat imbunatatiri, a existat un numar similar de tari care au inregistrat deteriorari ale guvernarii, iar in alte tari nu sunt inca vizibile schimbari semnificative in nici o directie, se mai spune in raport.

Unele din tarile in care s-a constatat o deteriorare a guvernarii sunt Zimbabwe, Coasta de Fildes, Belarus si Venezuela.

Cu toate acestea, o serie de tari, inclusiv din Africa, inregistreaza progrese in ceea ce priveste ameliorarea guvernarii si combaterea coruptiei. Potrivit autorilor raportului, acest aspect este incurajator, dat fiind faptul ca o buna guvernare si controlul asupra coruptiei sunt fundamentale pentru cresterea economica si reducerea saraciei pe termen lung.

“Noutatea datatoare de sperante este aceea ca un numar considerabil de tari demonstreaza ca e posibil sa se inregistreze progrese semnificative in ceea ce priveste guvernarea intr-o perioada de timp relativ scurta.

Asemenea ameliorari in sfera guvernarii sunt esentiale pentru eficienta asistentei si pentru o crestere economica sustinuta pe termen lung”, a declarat Daniel Kaufmann, coautor al raportului.

“Mita in intreaga lume este estimata la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, iar povara coruptiei cade in mod disproportionat pe umerii celor aproximativ un miliard de oameni care traiesc in conditii de saracie extrema”, a mai spus Kaufmann.

Raportul mai arata ca unele tari africane fac pasi semnificativi pe calea bunei guvernari. Pe parcursul perioadei cuprinse intre 1998 si 2006, Kenya, Niger si Sierra Leone au inregistrat schimbari insemnate in ceea ce priveste libertatea de exprimare si raspunderea, in timp ce Algeria si Liberia si-au consolidat statul de drept.

Tari precum Algeria, Angola, Libia, Rwanda si Sierra Leone au realizat imbunatatiri in ceea ce priveste stabilitatea politica, iar Tanzania a inregistrat succese in sfera controlului coruptiei. Cu toate acestea, raportul indica de asemenea ca alte tari africane inca se confrunta cu dificultati imense de guvernare si dezvoltare.

Una din concluziile raportului Bancii Mondiale este ca ameliorarea guvernarii contribuie la combaterea saraciei si imbunatateste standardele de viata. Cei 10 ani de cercetari arata ca standardele de viata imbunatatite sunt in mare masura rezultatul unei guvernari imbunatatite si nu invers.

Cand guvernarea este ameliorata cu un standard, mortalitatea infantila se reduce cu doua treimi si veniturile cresc de aproximativ trei ori pe termen lung.

Acolo unde exista vointa de a face reforme, ameliorarile la nivelul guvernarii pot avea loc relativ rapid, sunt de parere autorii raportului.

Chiar daca nu este o regula, o serie de tari au inregistrat progrese semnificative intr-o perioada foarte scurta, din 2002 si pana in prezent. Printre acestea se numara Ucraina, Kenya si Liberia in sfera libertatii de exprimare si a raspunderii si Angola si Algeria in sfera stabilitatii politice.

Raportul prezinta a sasea actualizare a Indicatorilor Mondiali de Guvernare, care evalueaza calitatea sistemului pe baza a sase criterii, respectiv libertatea de exprimare si responsabilitatea, stabilitatea politica si absenta violentei si a terorismului, eficienta guvernarii, calitatea reglementarii, statul de drept si controlul coruptiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro