Sari direct la conținut

A treia licitatie de televiziune digitala terestra: Doar patru oferte depuse intr-o procedura in care se vand 52 de licente TV pe 10 ani

HotNews.ro
Televiziune digitala terestra, Foto: Free Images
Televiziune digitala terestra, Foto: Free Images

Patru companii au depus oferte in cadrul celei de-a treia licitatii pentru atribuirea de frecvente de televiziune digitala terestra, in care sunt licitate 52 de multiplexuri digitale, a anuntat joi Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Grup Est Security, Info Total Press si TV Sat 2002 sunt companiile care au fost admise in licitatie, compania Nova Media S.R.L. fiind descalificata din cadrul procedurii intrucat nu a indeplinit conditiile impuse prin caietul de sarcini. Pana la data de 13 mai 2015 comisia de licitatie va anunta castigatorii in urma ofertelor initiale depuse si daca este necesar sa fie organizate runde de licitatie.

  • Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

In cadrul licitatiei sunt disponibile doua multiplexuri nationale, 31 de multiplexuri regionale si 19 multiplexuri locale de televiziune digitala terestra.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate. Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani.

Asa cum a fost stabilit prin strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra aprobata de guvernul Romaniei, alocarea multiplexurilor se face prin procedura de selectie competitiva. Aceasta presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze.

In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia poate continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet si 10.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unui judet din categoria E, conform clasificarii din caietul de sarcini. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

Documentatia licitatiei poate fi accesata pe pagina de internet a ANCOM, aici.

  • Informatii suplimentare despre licitatiile anterioare si castigatorii acestora

In luna iunie 2014 s-a finalizat prima licitatie pentru acordarea multiplexurilor digitale nationale in urma careia au fost alocate trei multiplexuri nationale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., compania castigand multiplexul acordat conditionat ‘free to air’ si alte doua multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 euro, reprezentand taxa de licenta.

Alte noua multiplexuri digitale regionale au fost adjudecate in urma unei licitatii ce s-a finalizat in luna februarie 2015. Companiile castigatoare au fost: Regal – care si-a adjudecat 1 multiplex regional (Ramnicu Valcea) pentru suma de 8.010 euro, Cargo Sped – care a castigat 1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro, 2K Telecom – care si-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 in Bucuresti si unul in Ploiesti) pentru care va achita suma de 52.000 euro, compania Radio M Plus – care a obtinut 1 multiplex regional (Iasi), contra unei sume de 10.000 euro si Digital Video Broadcast – care si-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru suma de 8.000 euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro