Sari direct la conținut

Acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra din Romania a fost anulata. Presedintele ANCOM: Romania pierde startul unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga

HotNews.ro

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) opreste licitatiile aflate in desfasurare pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra din Romania, dupa publicarea in Monitorul oficial a unei Hotarari de Guvern care amana cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, procesul de trecere la televiziunea digitala terestra a anuntat marti autoritatea. Presedintele institutiei, Catalin Marinescu, sustine ca prin aceasta amanare, „Romania pierde startul catre dezvoltarea unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga si a investitiilor in acest domeniu”.

Ca urmare a unei Hotarari anterioare a Guvernului, din luna iunie 2010, autoritatea de reglementare derula deja o licitatie internationala pentru acordarea licentelor pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra la care s-au aratat interesate sa participe sapte companii din Romania si din strainatate, respectiv RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Media Sat, Societatea Romana de Radiocomunicatii (SNR), Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.

In mod neasteptat insa, pe 11 august Guvernul a adoptat o noua Hotarare, publicata vinerea trecuta in Monitorul Oficial si care amana procesul de incetare a transmisiilor TV in sistem analogic terestru de la 1 ianuarie 2012 pana la 1 ianuarie 2015.

  • Sapte companii locale si internationale isi primesc inapoi banii dati pe caietele de sarcini

Toate cele sapte companii locale si internationale care cumparasera caiete de sarcini in vederea participarii la aceste licitatii au fost informate marti de catre autoritatea de reglementare in comunicatii „cu privire la necesitatea anularii licitatiilor” si urmeaza sa primeasca inapoi, din bugetul ANCOM, banii platiti pe documentele in cauza.

Autoritatea de reglementare in comunicatii care atentioneaza ca nu a fost consultata la elaborarea actului normativ susmentionat mai precizeaza ca asteapta in continuare emiterea in 45 de zile a noii hotarari a guvernului care va stabili calendarul tranzitiei la televiziunea digitala, precum si emiterea celorlalte acte normative care vor stabili noua procedura de licitatie, modul in care vor fi acordate licentele si taxa de licenta.

  • Catalin Marinescu, presedinte ANCOM: Romania pierde startul pentru noi servicii de comunicatii mobile de banda larga

Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare este de parare ca prin amanarea acestui proces Romania pierde startul pentru noi servicii de internet mobil in banda larga.

“Odata cu aceasta amanare, Romania pierde startul catre dezvoltarea unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga si a investitiilor in acest domeniu, dividendul digital fiind un factor cheie pentru incurajarea cresterii economice”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Odata cu tranzitia la televiziunea digitala terestra se elibereaza o portiune importanta de spectru – dividendul digital – prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative. Amanarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra si, implicit a eliberarii spectrului, duce la intarzierea lansarii unor servicii de banda larga in Romania si poate crea premisele maririi decalajului intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile de acces la internet in banda larga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro