Sari direct la conținut

Actul normativ cu noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra nu se va elibera pana la sfarsitul acestui an

HotNews.ro
Valerian Vreme, ministrul MCSI, Foto: AGERPRES
Valerian Vreme, ministrul MCSI, Foto: AGERPRES

Ministerul Comunicatiilor si autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) au in prezent o anumita viziune privind trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania, care va fi transpusa intr-o Hotarare de Guvern, dar acest act normativ nu cred ca se va aproba pana la sfarsitul acestui an, tinand cont de agenda incarcata a Guvernului, a declarat miercuri, Valerian Vreme, ministrul comunicatiilor. Sustinem ca transmisiile TV analogice terestre sa inceteze pana la 1 ianuarie 2015, a mai spus ministrul.

„Trebuie sa avem o sincronizare perfecta cu vecinii nostri. Bulgaria cere ca data de incetare a transmisiilor de televiziune analogica terestra sa ramana cea de 1 ianuarie 2015, mentionand ca exista anumite probleme in eliberarea frecventelor”, a spus ministrul, in cadrul evenimentului Gala Comunicatii Mobile 2010.

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In mod suprinzator insa, pe 11 august, Guvernul a emis o Hotarare care modifica tot acest proces si mentioneaza ca finalizarea procesului de incetare a transmisiilor TV analogice terestre se va face pana la 1 ianuarie 2015.

Finalizarea acestui proces va duce la aparitia in piata a unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV, dupa platformele de cablu si satelit. Mai mult, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital.

Oficialii ANCOM au estimat anterior ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV. Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.

Dividendul digital reprezinta portiunea de spectru eliberata odata cu finalizarea acestui proces, prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro