Alcatel-Lucent Timisoara ar putea avea un cuvant de spus in dezvoltarea tehnologiei 5G
Filiala romaneasca a Alcatel-Lucent ar putea contribui la dezvoltarea tehnologiei mobile de a cincea generatie (5G) dupa 2018, pana atunci industria lucrand la stabilirea standardelor 5G, a spus seful Alcatel-Lucent Romania, Eugen Serbanescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Tehnologia 5G ar trebui sa rezolve unele probleme ce apar la 4G/LTE si sa pregateasca retelele pentru internetul cu zeci de miliarde de terminale conectate, de la senzori minusculi, pana la autoturisme.
Prima retea de telefonie mobila a debutat in anii 80′ cu capabilitati limitate. In anii 90′ a aparut tehnologia 2G care permitea trimiterea de SMS-uri si utilizarea telefonului in roaming, insa marele salt s-a facut la serviciile 3G care, lansate in Romania in 2006 au deschis calea utilizarii internetului de mare viteza pe mobil si a serviciilor de video-telefonie. In 2012 s-au lansat in tara serviciile 4G care au adus viteze medii de zece ori mai mari fata de 3G la internetul mobil, insa lucrurile nu se opresc aici.
4G este prezenta de putin timp in vietile noastre, insa industria telecom vorbeste deja de 5G, chiar daca pana la lansarea comerciala mai sunt cel putin cinci ani. Se estimeaza ca serviciile 5G pentru clienti vor fi lansate cel tarziu in 2022, insa producatorii de echipamente si autoritatile discuta despre aceasta tehnologie si pun la punct fazele de pre-lansare. 5G nu se refera doar la o imbunatatire a tehnologiei telefoniei mobile, ci se refera la intreg internetul, fiindca se estimeaza ca numarul de device-uri conectate (internet of things) va ajunge la 50 de miliarde la final de deceniu. Retelele trebuie modificate astfel incat sa suporte fara probleme atat de multe device-uri.
Centrul de cercetare – dezvoltare Acatel-Lucent de la Timisoara lucreaza din 2010 la tehnologia 4G/LTE, atat la partea de creare soft, cat si la testare. Cum vede compania de echipaente telecom tehnologia 5G si care ar putea fi rolul centrului de la Timisoara?
Pe partea de 5G Alcatel activeaza prin intermediul Bell Labs, divizia de cercetare avansata a companiei care este unul dintre organismele ce incearca la nivel european sa standardizeze 5G, spune Eugen Serbanescu, seful Alcatel-Lucent Romania.
„La momentul de fata, 5G nu este un standard, este in curs de definitivare. Se asteapta ca prin 2018 sa fie creata forma finala a standardului 5G, astfel ca pana in 2020 producatorii sa poata veni cu echipamente comerciale. In cadrul acestor comisii consultative lucram si cu ceilalti jucatori din industrie, producatori de echipamente, fiindca noi producatorii trebuie sa venim cu cele mai bune solutii in functie de cerintele pietei si ale operatorilor telecom”. Dupa definitivarea standardelor se pot realiza solutii comerciale care sa fie conforme cu aceste standarde.
Care e avantajul 5G pentru clientul obisnuit? 5G va rezolva problemele pe care le are tehnologia 4G la care mai exista unele probleme de trafic, de banda, de viteza. La 5G problemele ar trebui sa se rezolve.
„Este vorba de o optimizare. Se preconizeaza de exemplu ca traficul metropolitan de date se va mari de noua ori, traficul din centre de date de vreo sase ori (…) Pentru utilizatorul final, avantajul 5G va fi simtit in viteza de download, in capacitatea de conectare. Se tot vorbeste de internet of things, vorbim de wearables, smart cities, masini inteligente… Toate aceste terminale vor fi conectate in aceeasi retea si pun probleme de conectare, de gestiune, de oferire de servicii consistente si acestea sunt problemele pe care 5G isi propune sa le rezolve”, spune seful Alcatel-Lucent Romania.
El adauga ca aceasta crestere uimitoare a numarului de terminale va pune si probleme de securitate. Estimarile Bell Labs indica faptul ca vor fi necesare investitii in valoare totala de 18 miliarde euro in zona de securitate IT si 17 miliarde euro in zona de servicii cloud pentru 5G.
Va avea centrul de la Timisoara un rol in dezvoltarea tehnologiilor 5G? Serbanescu este optimist fiindca in momentul de fata acolo se dezvolta solutii 4G „Tinand cont de experienta profesionala a oamenilor de aici, cu siguranta ca atunci cand vom trece la 5G, vom fi implicati. Mai sunt insa cativa ani pana atunci fiindca standardul se vrea a fi definit pana in 2018 si pana atunci mai este timp. Ganditi-va ca exista operatori care nu au licente 4G sau retea nationala 4G„.
Alcatel – Lucent are in Romania ingineri implicati in activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul telefoniei mobile, ingineri care dezvolta solutii de tip cloud sau „big data” si peste 500 de ingineri care lucreaza in centrul care administreaza retele de comunicatii mobile pentru operatori din strainatate
Compania a anuntat pe 27 mai o investitie de 200.000 de euro intr-un laborator LTE in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara. Acesta a fost conceput ca un spatiu educational ce va fi folosit de catre cei care studiaza principiile de comunicatii mobile cu accent pe principiile generale de functionare a standardului LTE 4G, precum si studentii care urmeaza cursul de Retele Metropolitane LTE.
Laboratorul este dotat cu o platforma LTE completa ce le va oferi studentilor ocazia sa experimenteze toate principiile de functionare reale ale standardului si sa inteleaga aceste principii de functionare.