Sari direct la conținut

Ample proteste de strada in Ucraina

Autoritatile din Ucraina au anuntat ca nu vor ezita sa foloseasca forta pentru a reprima demonstratiile ilegale de protest. Zeci de mii de ucrainieni au iesit in strada, in marile orase ale tarii, pentru a protesta impotriva alegerilor prezidentiale, care il dau castigator pe premierul Viktor Ianukovici.

Demonstrantii sustin ca rezultatele au fost falsificate. Liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, a cerut protestatarilor sa nu renunte la manifestatii “pana la victorie”.

Viktor Iuscenko, vorbind in Piata Independentei din Kiev, le-a cerut sustinatorilor sai sa nu plece din piata, a denuntat rezultatul si-a anuntat o campanie civica de rezistenta ca sa-i recunoasca victoria.

Orasul Lviv, din vestul Ucrainei, l-a declarat pe Viktor Iuscenko castigator, in pofida rezultatelor oficiale care il dau castigator pe premierul Ianukovici, sprijinit de Rusia.

„Frauda”

Observatorii internationali, intre care cei din Statele Unite si cei trimisi de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, au declarat ca alegerile din Ucraina au fost fraudate.

Uniunea Europeana, prin vocea ministrului de externe al Olandei, s-a declarat ingrijorata de rezultatul alegerilor.

Ministrul olandez Bernard Bot a declarat ca toate cele 25 de state ale UE ii vor convoca pe ambasadorii ucraineni ca sa isi exprime ingrijorarea.

Rusia, in schimb, care l-a sustinut pe premierul Ianukovici in alegeri, a acceptat rezultatul.

Emisarul presedintelui Vladimir Putin a declarat ca l-a felicitat pe Ianukovici pentru victoria in alegerile prezidentiale.

Cele doua Ucraine

Dupa numararea a 99,38% din voturi, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca premierul Ianukovici, sprijinit de Rusia, are un avantaj de aproape 3% in fata candidatului opozitiei, Viktor Ianukovici.

Rezultatul partial este de 49,42% pentru premierul Ianukovici si 46,70% pentru Viktor Iuscenko.

Ziua votarii se incheiase cu sperante mari pentru candidatul opozitiei.

Un sondaj realizat la iesirea de la urne si finantat de mai multe guverne occidentale sugera ca Viktor Iuscenko urma sa obtina 54.5% din voturi.

Rezultatele publicate de Comisia Electorala Centrala arata insa ca sunt regiuni in care premierul Ianukovici a obtinut peste 90% din voturi.

In Donetsk, unde Viktor Ianukovici a fost guvernator, ii sunt atribuite 96,20% din voturi.

Rezultate mari a inregistrat, potrivit Comisiei Electorale, si in Luhansk-92,72% si Crimeea-81,99%.

Conform rezultatelor oficiale, Viktor Ianukovici a fost votat si de majoritatea alegatorilor din Odessa, unde sunt si romani-67,58%.

In schimb, candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, a primit multe voturi in Ucraina de vest.

In regiunea Ternopil, a obtinut 93,53%, la Lviv-91,86% si la Ivano-Frankivsk liderul opozitiei a obtinut 93,44% din voturi.

Viktor Iuscenko a fost favorit si la Cernauti si in Transcarpatia.

Alerta maxima

Numindu-l pe Victor Iuscenko „presedintele poporului”, sustinatorii sai spun ca vor lupta pana ce va fi recunoscuta victoria candidatului opozitiei.

Ei invinuiesc autoritatile de practici dictatoriale si spun ca multi oameni nu au fost lasati sa voteze.

Capitala Ucrainei e in stare de alerta maxima si intesata de politisti si soldati gata sa intervina in orice moment.

Sediul comisiei electorale cetrale e pazit de jandarmi, patru tunuri cu apa si doua vehicule blindate.

Reprezentantii campaniei lui Viktor Ianukovici au declarat insa ca orice nemultumire trebuie rezolvata de justitie.

„Democratia nu se face in piete”, a declarat Valeri Konovaliuk, purtator de cuvant al campaniei premierului.

Corespondentii de presa relateaza ca polarizarea deja existenta in societate si disputa pe marginea rezultatelor ar putea duce la confruntari violente intre oamenii puterii si cei ai opozitiei.

Viktor Ianukovici are sprijinul Moscovei si al actualului presedinte, Leonid Kucima, in vreme ce cadidatul opozitiei se bucura de sprijinul tacit al Statelor Unite si Uniunii Europene.

Demonstratia de la Kiev este punctul culminant al unei curse electorale care, nu o data, a inregistrat episoade dramatice.

Ar fi vorba, pe scurt, de incercari de intimidare, o presupusa tentativa de otravire, relatari de presa partinitoare si acuzatii privind falisificarea alegerilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro