Sari direct la conținut

Arbitrul telecom aloca circa 200.000 euro pentru a analiza impactul introducerii de servicii 3G pe frecvente rezervate anterior doar retelelor GSM

HotNews.ro

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat o licitatie deschisa prin care aloca circa 200.000 euro (fara TVA) pentru realizarea unui studiu privind impactul asupra concurentei a utilizarii benzii de frecvente de 900 MHz, destinata anterior doar serviciilor GSM, si pentru servicii 3G care permit internet de mare viteza, conform unui anunt postat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). La inceputul acestui an, pentru a implementa o directiva UE, autoritatea a permis companiilor care opereaza in respectivele frecvente sa poata introduce si servicii 3G. Problema este ca din cei patru operatori care detin licente 3G, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS, doar primii trei au dreptul de a opera si in frecventa de 900 MHz.

Dupa ce la sfarsitul anului trecut, la nivelul UE a fost adoptata o directiva care prevede liberalizarea utilizarii benzilor de frecvente de 900 MHz si 1800 MHz pentru servicii 3G, benzi rezervate anterior pentru retelele GSM, la inceputul acestui an, autoritatea de reglementare in comunicatii a dat o decizie care transpune aceste prevederi in legislatia nationala.

Anumiti operatori carora nu li s-a atribuit nici o frecventa in banda de 900 MHz ar putea fi dezavantajati in materie de costuri si eficienta fata de operatorii care vor avea posibilitatea de a furniza servicii 3G in aceasta banda

Din Directiva UE, potrivit Caietului de Sarcini

Directiva UE arata ca „liberalizarea utilizarii benzii de 900 MHz ar putea genera denaturari ale concurentei”, prin faptul ca „anumiti operatori carora nu li s-a atribuit nici o frecventa in banda de 900 MHz ar putea fi dezavantajati in materie de costuri si eficienta fata de operatorii care vor avea posibilitatea de a furniza servicii 3G in aceasta banda” si mentioneaza ca statele membre au obligatia de a analiza si a solutiona aceste denaturari potrivit reglementarilor europene.

  • RCS&RDS, singurul operator 3G care nu are licenta si pentru frecventele in cauza

In Romania sunt patru operatori de telefonie mobila care detin licente 3G, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS. Dintre acestea insa, doar primele trei dispun si de canale in banda de frecvente de 900 MHz.

RCS & RDS a avertizat deja ca prin adoptarea acestei decizii ar putea fi afectata concurenta si a cerut autoritatii de reglementare sa i se ofere in mod compensatoriu drept de operare in aceasta banda, concomitent cu deschiderea acestui spectru pentru servicii 3G. Autoritatea a anuntat ca va demara un studiu asupra impactului si ca va oferi remedii daca se constata distorsionarea competitiei. Presedintele autoritatii, Catalin Marinescu, a spus ca finalizarea studiului si o hotarare in functie de rezultatele analizei vor fi luate pana la sfarsitul acestui an.

  • Vodafone a lansat deja prima retea 3G pe frecventa GSM din Romania

Mai mult, in luna aprilie din acest an, Vodafone a anuntat lansarea primei retele 3G din Romania in frecventa de 900 MHz prin care promitea acces la internet mobil la viteze de pana la 21,6 Mbps pentru 90% din populatia tarii, inclusiv in zonele izolate. Serviciile sunt disponibile atat prin abonamente, cat si pe cartela la preturi ce pornesc de la 5 euro credit. In lansarea acestei retele, oficialii Vodafone au mentionat ca au investit cateva zeci de milioane de euro.

Revenind la licitatia deschisa anuntata miercuri in SEAP, termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 8 septembrie 2010, deschiderea ofertelor urmand sa fie facuta pe 10 septembrie la sediul autoritatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro