Sari direct la conținut

Arbitrul telecom propune servicii de internet si telefonie pentru persoanele cu dizabilitati: Trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB la un pret de maxim 2 euro

HotNews.ro

Furnizorii vor pune la dispozitia utilizatorilor cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire pachete de servicii mobile care sa includa cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), potrivit unui proiect de decizie supus consultarii publice luni de Autoritatea pentru reglementare in Comunicatii. La data de 30 iunie 2014, in Romania erau inregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulti si copii).

Iata comunicatul transmis luni de ANCOM:

„Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus astazi consultarii publice un set de masuri menite sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la internet adaptate nevoilor lor specifice si in conditii echivalente celor de care beneficiaza ceilalti utilizatori.

Proiectul de decizie al ANCOM prevede faptul ca utilizatorii finali cu dizabilitati de vedere, auditive si/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie si internet care vor contine resurse de consum optimizate in functie de necesitatile lor specifice. De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispozitia utilizatorilor cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire pachete de servicii mobile care sa includa cel putin SMS-uri nelimitate in retea si 150 de SMS-uri nationale la un tarif de maximum 4 euro/luna (inclusiv TVA), precum si trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, la un tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA).

Totodata, furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilitati vizuale pachete care sa contina cel putin 300 de minute nationale contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicatii electronice la puncte fixe pachete de comunicatii care sa contina cel putin 350 minute lunare nationale la un tarif de maximum 3 euro/luna (inclusiv TVA). De asemenea, cu ajutorul functiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piata, acestia vor avea posibilitatea utilizarii serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care sa contina, in cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteza maxima de transfer al datelor pentru descarcare de cel putin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/luna (inclusiv TVA), precum si, in cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/luna (inclusiv TVA).

In plus, utilizatorii cu dizabilitati se vor putea inscrie intr-o baza de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilitati suplimentare, precum accesul la serviciul de relatii cu clientii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilitati auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilitati vizuale.

De asemenea, furnizorii de comunicatii electronice vor trebui sa le asigure utilizatorilor cu dizabilitati, prin intermediul punctelor de lucru unde se ofera servicii de comunicatii electronice pe baza de abonament, posibilitatea testarii gratuite a echipamentelor terminale de comunicatii electronice pe care acestia intentioneaza sa le achizitioneze, precum si sa le puna la dispozitie o sectiune speciala, accesibila din ecranul principal al propriei pagini de internet, in care se vor regasi anumite informatii necesare utilizatorilor cu dizabilitati.

ANCOM a initiat proiectul de decizie supus astazi consultarii publice in urma constatarii faptului ca ofertele furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, desi diversificate din punct de vedere al planurilor tarifare, nu raspund in totalitate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilitati. De exemplu, utilizatorii de telefonie mobila cu dizabilitati auditive sau de vorbire folosesc in special SMS-uri si internet pe mobil, celelalte beneficii incluse in pachetele tarifare, constand in apeluri telefonice, neputand fi utilizate de catre acestia.

In Romania, potrivit datelor furnizate de Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la data de 30 iunie 2014 erau inregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulti si copii).

ANCOM asteapta propuneri si observatii pe marginea acestui proiect pana la data de 17 decembrie 2014. Vezi atasate proiectul de decizie si expunerea de motive pentru aceasta initiativa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro