Sari direct la conținut

Around The Black Sea: Claxonul – cel mai de pret instrument in Georgia. Soferii – kamikaze. Sofatul – slalom printre vacile de pe sosea

HotNews.ro
Tbilisi - Poti (via Kutaisi), Foto: Petrut Calinescu
Tbilisi - Poti (via Kutaisi), Foto: Petrut Calinescu

„Desi doi ingineri principali ai constructiei uniunii sovietice au fost georgieni – Stalin si Beria, ajutorul sau de nadejde intr-ale terorii – Georgia nu a fost deloc privilegiata. Dimpotriva”, scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu. „Din goana masinii vedem industria la pamant, un peisaj familiar pentru tot blocul comunist. In apropiere de Kutaisi, mastodonti de fier mancati de rugina stau sa cada. Fabrici si betoane vegheaza drumul principal, invadate de vegetatie tropicala”.

„Claxonul este cel mai de pret instrument pentru orice georgian respectabil. Am invatat un intreg limbaj al claxoanelor cat am stat aici. La cinci dimineata intr-un sat, daca sunt doar doua masini pe strada, ele se claxoneaza reciproc. In orasele medii, strada principala este un vacarm de claxoane similar cu cel al unei metropole. La depasire, la fiintele care cu samavolnicie incearca sa foloseasca trecerea de pietoni, la trecerea pe rosu, la taierea curbelor pe contrasens – in toate aceste situatii exista cate un tip de claxon. Si peste toate troneaza politia, care are la dispozitie o panoplie de sunete atipice si o statie prin care urla diverse indicatii, starnind invidia oricarui sofer.

Georgia este pe primul loc in topul accidentelor intre statele caucaziene. Desi are printre cele mai putine masini. In spatele fiecarui volan se afla un kamikaze fara o tinta precisa. Pe langa provocarile la care te invita ceilalti soferi, mai trebuie sa faci fata si unui slalom printre nenumaratele vaci care ocupa soseaua principala parca s-ar afla in India. Am aflat ca asigurarea obligatorie nu exista, la fel cum nu exista nici obligatia unei inspectii tehnice periodice. Se circula agresiv si ilogic, iar drumurile sunt strajuite de nenumarate cruci si troite in memoria soferilor cazuti la datorie. Politia este foarte prezenta in masini noi-noute, dar nu pare foarte interesata de ispravile rutiere. Un strain care coordoneaza operatiuni de deminare in zona mi-a marturisit ca este mult mai ingrjiorat de soarta de pe sosea a celor care fac munca de deminare, decat de riscurile operatiunilor de pe campurile minate”.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate „fotografic”. Mai multe despre aventurile celor doi puteti citi aici.​

Despre cum au gasit Petrut si Stefan cazare la localnicii din Georgia cu aproximativ 10 euro patul puteti citi aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro