Sari direct la conținut

Around The Black Sea: Van Gogh, Titanicul si tancurile-monument

HotNews.ro
NKR, Foto: Petrut Calinescu
NKR, Foto: Petrut Calinescu

„Mare parte din problemele internationale ale Armeniei se leaga de conflictul din Nagorno Karabakh (NKR), o republica nerecunoscuta pe plan international cu o populatie de 140 de mii de oameni”, scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu. Prin ce se remarca NKR: blocurile comuniste, cu gratare masive de metal pe fatada, tancuri expuse ca monumente, dar si hotelul-restaurant Eclectica, ce se vrea o replica a Titanicului. Proprietarul a finantat organizarea unei nunti comune pentru aproape 700 de cupluri, pe stadionul din Stepanakert (capitala republicii), pentru a incuraja natalitatea.

„Intrarea in republica si drumul pana in capitala Stepanakert nu indica in nici un fel ca zona s-a aflat intr-un razboi prelungit si sub un bombardament intens. Regiunea asta a fost reconstruita aproape in intregime, campurile au fost deminate. Ba mai mult, in centrul capitalei, un oras de 50 de mii de oameni, se ivesc semnele unor investitii mai serioase. Se finalizeaza renovarea unei piete centrale, cu o esplanada flancata de un perete de sticla si legata printr-un lung sir de scari de un stadion la fel de nou. Acolo este si cladirea noua a Parlamentului si lipit de ea hotelul de lux Armenia.

Sa ne intelegem. Stepanakert nu arata ca un oras nou; blocurile comuniste stau inca in picioare. Mare parte au fost complet distruse de artileria azera. Au fost reconstruite din materiale luate din casele parasite de refugiati. Un detaliu arhitectonic demn de remarcat: la ferestrele apartamentelor inghesuite sunt fixate in exterior, la orice etaj, gratare masive de metal. Sunt tot atatea gratare pe fatadele blocurilor cate antene parabolice sunt intr-un cartier nelegat la cablu.

Partea vestica a NKR isi revine la viata. Doar tancurile expuse ca monumente si abundenta de uniforme militare mentin amintirea conflictului inghetat. Cursa noastra in partea renovata, pe “autostrada nord-sud” si ea construita de diaspora armeana se sfarseste in Vank, la 45 de km de Stepanakert. Mare parte din drum avem parte de o ploaie torentiala.

Iesim din potop aproape de varful unui deal si o corabie ne apare in fata. Este complexul Eclectica, restaurant si hotel. Proprietarul este un excentric om de afaceri armean din Moscova, care s-a nascut aici. Cladirea se vrea o replica a Titanicului, iar interiorul este un amestec de statui grecesti si replici impresioniste. Capetele lui Van Gogh, colorate strident, atarna de peretii salii de mese. Proprietarul a mai avut o initiativa nastrusnica. A finantat organizarea unei nunti comune pentru aproape 700 de cupluri, pe stadionul din Stepanakert, pentru a incuraja natalitatea. NKR s-a trezit cu un baby boom pentru care insa maternitatea locala nu a fost deloc pregatita.”

Citeste tot articolul aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate „fotografic”. Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro