Sari direct la conținut

Arta protocolului – de la Prințesa Diana la stilul Napoleon III

Smile Media
Arta Protocolului, Foto: artmark.ro
Arta Protocolului, Foto: artmark.ro

Protocolul este important și în viața de zi cu zi, nu doar în mediul diplomatic, indiferent că este vorba de o reuniune de familie sau un eveniment aniversar, reprezentând o carte de vizită pentru contemporani. Noua politețe, noile coduri de comportament, noua bunăcuviință, noile rânduieli sunt completate, astăzi, de rafinate obiecte decorative de colecție, care au fost utilizate în epocă de mari personalități sau la evenimente istorice și care se scot la licitație marți, 21 martie. Evenimentul „Fine Dining sau Arta Protocolului – Licitația de Artă Decorativă de Salon” reprezintă, pe lângă platforma dedicată specialiștilor în design de interior, o sursă de inspirație pentru cei care sunt în căutarea unor piese deosebite ori își propun să descopere fascinanta lume a protocolului și a etichetei ce asigură buna desfășurare a celor mai importante evenimente, propunând obiecte decorative de colecție în stil Victorian, Art Nouveau, Art Deco, Neo-Clasic sau Napoleon III, de la servicii de masă de gală la servicii pentru fumat, pentru servirea băuturilor, pentru întâmpinarea oaspeților sau pentru împodobirea mesei.

Între cele peste 200 de obiecte decorative se remarcă setul Dema Glass format din șase pahare, realizate pentru comemorarea nunții dintre Charles și Diana. Setul de pahare a fost manufacturat la Londra în 1981 și are un preț de pornire de doar 75 de euro. Din același registru face parte și setul de 12 pahare din sticlă, cu manșon din argint, realizat de meșter Gino Bicchielli, având prețul de pornire de 400 de euro.

Poate cel mai impresionant prin apariție este și monumentalul samovar din argint în stil Victorian, cu spirtieră. Piesa a fost realizată la Viena la sfârșitul secolului XIX și are prețul de pornire de 2.500 de euro. Totuși, în licitația de marți, 21 martie, marea majoritate a pieselor au prețuri de pornire accesibile, între 25 și 100 de euro. Între acestea și obiecte de masă inedite, comercializate la începutul secolului trecut de magazine bucureștene, precum Nicolau, Capșa ori Radivon. Un exemplu este perechea de sifoane în frapieră Berndorf, inscripționat „Fabrica de argintărie Berndorf”. Piesa, cu prețul de pornire de doar 100 de euro, a fost vândută prin filiala București între 1925-1930.

Apariții deosebite, care vor completa mesele festive sunt: setul de tacâmuri din argint pentru servirea tortului, în stil Louis XV (preț de pornire de 400 de euro), serviciul Neo-gotic pentru servirea caviarului (preț de pornire 150 de euro), serviciu de tacâmuri din argint din 1937 pentru servirea oului (preț de pornire 200 de euro), serviciu italian pentru parmezan, decorat cu capet de lei, de la începutul secolului trecut (preț de pornire 250 de euro) sau oricare dintre cele 22 de carafe pentru apă sau vin, realizate în stiluri de la Rococo la Art Nouveau, din cristal montate în argint, și având prețuri de pornire între 200 și 500 de euro, funcție de dimensiunea lor, rafinamentul lucrăturii decorative și raritatea atelierului care a produs exemplarul.

Evenimentul „Fine Dining sau Arta Protocolului – Licitația de Artă Decorativă de Salon” va avea loc la începutul săptămânii viitoare, marți, 21 martie, ora 19:00, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma Artmark Live 2.0. Toate piesele din licitație sunt listate online și expuse zilele acestea la Palatul Cesianu-Racoviță, din str. C.A. Rosetti, nr. 5, putând fi vizitate în intervalul orar 10:00-20:00.

Articol susţinut de A10 by Artmark

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro