Asemanari intre Romania si tarile parcurse in cadrul proiectului Around The Black Sea: tonul vehement impotriva politicienilor primitivi
„Am incheiat periplul noastru dupa 80 de zile de deplasare, 13 mii de kilometri, 11 tari (incluzand republicile separatiste) si 53 de postari”, spune jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
„Am reusit sa parcurgem tarile din jurul Marii Negre fara ca masina noastra sa fie furata, fara sa cadem prada vreunui raket sau sa fim escrocati – asa cum am fost avertizati de atatea ori pe traseu. Cel mai important, am parcurs tot drumul fara sa platim nimic politiei rutiere, vamesilor sau granicerilor (cu exceptia Transnistriei unde din peste 10 controale intr-o zi jumatate, la unul am cedat si am platit o amenda de 20 de dolari pentru o inventie).
Am tot fost intrebat la intoarcere despre asemanari si deosebiri cu Romania. Legat de deosebiri majore, cel putin la tarmul Marii Negre, niciunde nu am intalnit atmosfera combinata de teapa, dezgust, sila, aroganta pe care o simt de fiecare data cand fac greseala sa vizitez litoralul romanesc.
Tot printre deosebirile majore este faptul ca toate tarile in afara noastra si a Bulgariei sunt niste rani deschise si poarta urme adanci are conflictelor armate recente. Chiar si Turcia cu abordarea problemei kurzilor. Colegi de varsta mea au studiat in scoli improvizate in buncare si au pierdut rude si prieteni in conflicte. Parintii si bunicii lor au fost arestati, deportati sau executati”.
„Daca vorbim de asemanari, una importanta este tonul general foarte vehement impotriva politicienilor primitivi. Oamenii simpli cu care am vorbit, indiferent de tara si religie, isi exprimau inainte de toate sila fata de propriii politicieni si convingerea ca ei sunt judecati in strainatate ca barbari numai din cauza politicienilor si guvernantilor. Mai mult, conflictele interetnice care izbucnesc sporadic sunt cauzate in primul rand de mistificarile si manipularile in scopuri politice. Dictatura, ultra-nationalismul sau fanatismul religios au facut cel mai mare rau in toata zona.”
Citeste aici articolul in intregime si comenteaza.
Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate „fotografic”. Mai multe despre aventurile celor doi romani puteti afla citind cele 53 de materiale postate aici.