Sari direct la conținut

Autoritatile nu stiu cand se va aproba noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra

HotNews.ro
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: AGERPRES
Catalin Marinescu, presedinte ANCOM, Foto: AGERPRES

Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015, dar autoritatile nu stiu cand se va aproba in guvern strategia care vizeaza tot acest proces. „Toti am fi vrut sa vorbim anul acesta despre cum se va face tranzitia la televiziunea digitala terestra (DVB-T) si care sunt urmatorii pasi concreti pe acest drum, dar din pacate nu stim. Sper ca strategia de tranzitie la DVB-T se va aproba cat de curand (n.a de catre Guvern), autoritatea fiind pregatita inclusiv pentru demararea unor proceduri de selectie, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Declaratia a fost facuta in cadrul unui eveniment organizat marti de catre Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD) si dedicat tranzitiei la televiziunea digitala terestra. La eveniment era asteptat si Ministrul Comunicatiilor (MCSI), Dan Nica, insa presedintele ACD, Mihai Constantin a anuntat marti ca la 20 de minute inainte de inceperea conferintei a primit un telefon de la biroul MCSI prin care a fost informat ca ministrul nu va veni.

Conform proiectului de act normativ privind strategia de tranzitie la televiunea digitala terestra, pana la 17 iunie 2015, autoritatile propun ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition.

Documentul mentioneaza ca in acest scop, SNR va beneficia de un acord pentru proiectul pilot in scopul implementarii unui multiplex national de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015.

Un multiplex digital (MUX) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Pana la data de 17 iunie 2015, se va asigura de catre operatorul actual, si transmisia in paralel (simulcast) a programului public TVR1 in sistem analogic in banda VHF, se mai mentioneaza in documentul de strategie.

5 multiplexe digitale se vor acorda prin procedura de selectie organizata de ANCOM

Strategia prevede ca se vor acorda patru multiplexe digitale nationale pentru televiziune digitala terestra in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency).

Documentul prevede ca „un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie ‘free to air’, in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune. Prin ‘free to air’ se intelege transmisia necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora”.

Acordarea multiplexelor digitale

Un multiplex digital national se va acorda, conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va putea fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Restul de 4 multiplexe digitale nationale (3 multiplexe in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro