Sari direct la conținut

Ben Wallace, un mare suporter al Ucrainei, și-a dat demisia din funcția de ministru britanic al apărării / Cine îl va înlocui

HotNews.ro
Ben Wallace, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Ben Wallace, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ben Wallace și-a dat joi demisia din funcția de ministru britanic al apărării într-o scrisoare adresată lui Rishi Sunak, spunând că va sprijini în continuare guvernul Regatului Unit, dar și avertizându-l pe premierul britanic să nu considere apărarea ca pe o „cheltuială discreționară”, transmite Reuters.

  • UPDATE 12:31 Guvernul britanic l-a numit pe fostul ministru al Energiei, Grant Shapps, în funcția de ministru al Apărării al țării. Acesta va fi al cincilea post guvernamental al lui Shapps în ultimul an, după ce a lucrat în patru ministere diferite – transporturi, afaceri interne, afaceri și apoi la energie și net zero. „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu bărbații și femeile curajoase din forțele noastre armate care ne protejează națiunea. Și de a continua sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva invaziei barbare a lui Putin”, a spus el într-un comunicat.

Wallace, care a fost în prima linie a reacției Marii Britanii la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luna trecută că dorește să se retragă după patru ani în această funcție și că va renunța la funcția de deputat la următoarele alegeri naționale pentru a căuta noi oportunități.

Considerat un susținător puternic al creșterii cheltuielilor pentru forțele armate, Wallace a sperat să fie un potențial succesor al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dar mandatul fostului premier norvegian a fost prelungit cu încă un an.

Plecarea popularului Wallace i-a întristat pe unii membri ai Partidului Conservator aflat la guvernare, dar este puțin probabil ca această mutare să schimbe sprijinul Londrei pentru Ucraina.

În scrisoarea sa oficială de demisie, Wallace și-a reînnoit apelul ca guvernul să nu umble la apărare pentru a face reduceri de cheltuieli.

„Ministerul Apărării este din nou pe calea de a fi de clasă mondială cu oameni de clasă mondială. Știu că sunteți de acord cu mine că nu trebuie să ne întoarcem la vremurile în care apărarea era privită ca o cheltuială discreționară de către guvern, iar economiile erau realizate prin golire de conținut”, a spus el în document.

El a postat și un mesaj pe rețeaua de socializare X: „Asta e tot, oameni buni. A fost un privilegiu să servesc această mare națiune.”

Sunak l-a lăudat pe Wallace pentru activitatea sa, spunând într-o scrisoare de răspuns: „Ați servit țara noastră în trei dintre cele mai solicitante posturi din guvern: secretar al apărării, ministru al securității și ministru pentru Irlanda de Nord. Vă înțeleg pe deplin dorința de a vă retrage după opt ani de sarcini ministeriale dificile”.

Fost căpitan în armata britanică, Wallace, în vârstă de 53 de ani, a fost numit ministru al apărării în 2019 de către prietenul și aliatul său, fostul premier Boris Johnson, după ce a deținut roluri ministeriale minore în guvernele anterioare.

Wallace, alături de Johnson, a devenit un susținător înfocat al Ucrainei după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă anul trecut, convingând alte națiuni să ajute la satisfacerea cererilor de arme ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar frustrarea sa de a nu fi obținut postul de secretar general al NATO la începutul acestui an s-a simțit la summitul alianței militare de luna trecută, când a declarat că Ucraina trebuie să dea dovadă de recunoștință și să nu-și trateze aliații ca pe un retailer de tip Amazon.

Ulterior, el a scris în ucraineană pe Twitter că declarațiile sale „au fost oarecum denaturate” și că, în schimb, a dorit să sublinieze că relația Londrei cu Kievul nu este una tranzacțională, ci mai degrabă un parteneriat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro