Blaj, by Teo Dumitrescu: Berea Bergenbier facuta din apa proaspata de Blaj. E marca a orasului
Orasul celor sapte coline, Mica Roma. E celebru pentru Campia Libertatii, oras incarcat de istorie, lupoaica cu Romulus si Remus, cu doua Tarnave si oameni frumosi. Toata lumea parca traieste cu momentele istorice in minte. Oras romanesc, unde catolicii sunt la tot pasul, fie romani fie greco-catolici. Sunt multi maghiari, dar mai multi tigani.
Turistic, orasul sta pe cele mai inalte trepte. Aici este cea mai frumoasa catedrala din tara, si nu e ortodoxa. Catedrala Sfanta Treime de cult greco-catolic, impresionanta si superba. Pastele petrecut aici nu se compara cu nimic. Pentru mine, un crestin-ortodox, Pastele facut aici a fost cea mai tare experienta religioasa. Ceasul Catedralei suna anuntand ora in tot orasul invariabil de peste o suta de ani. Catedrala a fost construita in secolul XVIII in stil baroc si adaposteste mormintele lui Ioan Inocentiu Micu Klein si al cardinalului Alexandru Todea. Orasul este considerat centrul religios al Greco-catolicilor din Romania.
Locul cel mai incarcat de istorie si prin care Blajenii traiesc si acum si de care nu uita este Campia Libertatii. Acum langa Campie, se aduna oamenii la targul saptamanal de duminica, parca fiind cu gandul la inaintasii lor de la 1848.
Magazinele nu sunt multe, dar cu personalitate Ghibolu’ Negru in loc de Bivolul cum am zice noi.
Blocuri putine. Un oras peste care comunismul a trecut fara sa lase urme adanci. Case cu geamuri acoperite si porti mari prin care nu se vede nimic. Aduc un aer de asceza curtilor si caselor, un aer pe care si oamenii de acolo il au. Oameni retrasi si respectuosi, oameni care iti devin apropiati daca ii lasi sa te cunoasca si sa aiba incredere in tine. Mai multa munca si mai putina sfada.
De baut in oras: Berea Bergenbier facuta din apa proaspata de Blaj. E marca a orasului. Si vinuri facute pe podgoriile din jurul orasului, zona viticola de la Blaj fiind una dintre cele mai cunoscute din tara.
De mancat in oras: Ciorbe si supe. Ciorba de fasole cu ciolan afumat sau Supa de varza.
Restaurantul hotelului Tarnavele este un loc cochet unde sa mananci. Chiar hotelul fiind un loc bun de cazare, cu preturi nu foarte piperate. De cazare se mai poate la pensiunile din oras, una dintre cele mai apreciate de turisti si care mi s-a recomandat a fost Pensiunea Montana Popa.
Un alt loc interesant de vizitat este prima scoala romaneasca infiintata in secolul XVIII si unde au studiat Gheorghe Sincai sau Ion Budai Deleanu.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor – uichendist.ro.