Sari direct la conținut

Bursele europene, în cădere liberă, investitorii se tem de contagiunea economiei reale

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Epidemia de coronavirus a provocat luni o nouă prăbușire a burselor, de la Hong Kong la Londra, agravând amenințările legate de economii europene, potrivit AFP.

UPDATE La 11,00 GMT, Parisul și Londra pierdeau 6,40%, Frankfurt 6,43%, Madrid 6,29% iar Milano 9,75%.

În Europa, Bursa din Londra s-a prăbușit cu peste 8% la deschidere, cea din Paris pierdea 5,7%, Frankfurt 7,4% iar Madrid aproape 7%. Milano, situat în cea mai afectată regiune a Italiei, scădea cu puțin peste 8%, după o serie de ședințe cu pierderi grele.

În Franța, impactul asupra economiei ar trebuit să fie de câteva zecimi de punct din PIB, potrivit ministrului Economiei Bruno Le Maire.

Guvernul german a anunțat la rândul său un pachet de măsuri destinat contracarării impactului economic al epidemiei.

Banca centrală europeană ar putea anunța joi un evantai de măsuri de susținere în zona euro, unele inedite.

„Epidemia a contaminat atmosfera burselor. Cu căderea burselor europene și americane și prăbușirea prețului petrolului, epidemia este un catalizator” al slăbiciunilor și „contradicțiilor” economiei mondiale, a comentat Shen Zhengyang, de la Northeast Securities.

„Riscurile de recesiune mondială au crescut (…) Un recul prelungit al consumului, alături de închiderea prelungită a întreprinderilor, ar ataca profiturile, conducând la desființarea de locuri de muncă și la afectarea moralului” actorilor economici, scriau luni analiștii de la Moody’s.

Petrolul a cunoscut luni cea mai gravă cădere de la primul război din Golf, în 1991, cu o prăbușire de peste 30% în Asia. Motivul – decizia Arabiei Saudite, care a scăzut drastic prețul la aurul negru, după eșecul negocierilor cu Rusia.

Bursele se tem acum de contagiunea economiei reale, în condițiile în care epidemia dezorganizează lanțurile de producție pe întreaga planetă, blochează la sol avioanele, determină anularea a sute de târguri profesionale, atacă sectorul turismului etc.

Fără a lua în calcul scenariul ca pierderile de pe bursă să genereze o retragere a finanțărilor pentru economia reală, repetând scenariul crizei financiare din 2008.

De la apariția noului coronavirus în decembrie anul trecut, în întreaga lume au fost depistate 109.946 cazuri de infecție în 99 de țări și teritorii, provocând moartea a 3.819 de persoane, potrivit bilanțului stabilit din surse oficiale la 9:00 GMT.

China pare să fi restabilit ordinea, cu doar 22 de decese în 24 de ore – și cu un bilanț total de 3.119 morți din decembrie – și un număr zilnic de contaminări (40) la cel mai mic nivel de la începutul numărătorii, în ianuarie.

Italia, cea mai afectată țară din lume după China, cu 366 decese și 7.375 cazuri pozitive, a plasat duminică un sfert din populație în carantină, o măsură inedită în Europa.

Coreea de Sud, a treia cea mai afectată țară, a anunțat luni cel mai mic bilanț zilnic al numărului de contaminări (248) în două săptămâni, cu un total de 7.382. Numărul de decese este de 51.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro