Business Report: Revolutie pe strazile Romaniei: in 2050 vor circula pe strazi 6,5 milioane de masini electrice; Firma romaneasca de acoperisuri care a devenit lider de piata in doar cativa ani; Ecologistii cer facilitati bancare pentru romanii care vor sa cumpere terenuri
Revolutie pe strazile Romaniei: in 2050 vor circula pe strazi 6,5 milioane de masini electrice. Romania nu va putea evita tendinta europeana, si se va ajunge ca, pana la jumatatea acestui secol, majoritatea covasitoare a autoturismelor de pe strazi sa fie electrice si hibride. In 2030, din cele 6,3 milioane de autoturisme care vor circula in Romania, 4,33 milioane vor fi cele cu motor termic, clasice, iar restul vor fi motoare cu propulsie alternativa, hibride sau electrice, potrivit unui studiu realizat de Deloitte Romania. Vor fi 1,4 milioane de hibride si circa 530.000 de masini electrice. Iar evolutia va face ca actualele masini „clasice” sa devina o realitate. In anul 2050, din cele circa 8,05 milioane de automobile care vor circula in Romania, 6,54 vor fi electrice si aproape 1,1 milioane vor fi hibride, potrivit prezentarii Deloitte. Doar 366.000 de masini vor mai avea clasicele motoare de acum, pe benzina sau motorina, scrieEconomica.net.
Analiza: Leopardul din spatele Split TVA. Cifrele care arata ca guvernul ascunde adevaratele probleme ale TVA. Premierul Tudose a anuntat joi ca split TVA se va aplica doar pentru companiile cu probleme. cursdeguvernare.ro va prezinta in cele ce urmeaza o analiza exhaustiva a acesti drastice probleme bugetare – plecand de la doua cifre. Doua cunoscute si una in premiera. Mai intai cifrele: in anul de referinta 2015, Statul a incasat TVA mai mult decat s-a declarat. 1. MFP considera, oficial, ca Gap-ul de TVA e de circa 3 miliarde de euro. Comisia Europeana considera ca, la nivelul anului 2015, Gap-ul de TVA al Romaniei era de 7,6 miliarde de euro. Diferenta vine din faptul ca guvernul roman ignora o buna parte din definitia pe care Comisia o da acestui gap. 2. Guvernul pune Gap-ul pe seama intarzierilor la plata TVA a companiilor care si-l declara totusi, si spera ca masura platii defalcate sa-i aduca la bugetul viitor circa 2 miliarde. Cifra pare lipsita de acoperire, asta pentru ca: 3. Cifra in premiera: in anul 2015 (an pentru care Comisia Europeana calcula un Gap la TVA de 7,6 miliarde de euro), companiile romanesti au declarat TVA de 73,8 miliarde, iar statul a incasat la nivelul aceluiasi an 74,6 miliarde, informeazacurs de guvernare.
PAID: Numarul locuintelor asigurate obligatoriu a scazut in septembrie cu 3,5%. Numarul politelor active de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) a scazut cu 3,5%, ajungand, la 30 septembrie 2017, la 1.660.916, comparativ cu 1.721.434 de polite PAD active la 30 septembrie 2016, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurari. La finalul anului trecut, erau active 1.703.047 polite PAD, in timp ce la 31 decembrie 2015 erau active 1.590.954 polite. Pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Transilvania (20% din total), Bucuresti (19%) si Muntenia (18%), iar cele mai putine – in Maramures (3% din totalul politelor) si Bucovina (3%), potrivitCapital.
Ecologistii cer facilitati bancare pentru romanii care vor sa cumpere terenuri. Argumentand ca jumatate din suprafetele agricole sunt detinute sau exploatate de straini, Partidul Ecologist Roman cere premierului Mihai Tudose si Parlamentului, facilitarea acordarii unor credite cu dobanda 0, garantate cu terenul achizitionat. Bianca Vasile, vicepresedintele PER a afirmat ca situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat un consortiu format din mai multe companii arabe intentioneaza sa faca investitii majore in sectorul agricol din Reginea Marii Negre. Potrivit PER, din analiza situatiei cadastrului terenurilor reiese ca peste 50% din terenurile arabile cu bonitatea solului foarte buna, a ajuns in proprietatea si exploatarea fie a persoanelor fizice straine, fie a societatilor comerciale cu capital integral strain, anuntaAdevarul.
Firma romaneasca de acoperisuri care a devenit lider de piata in doar cativa ani.Horatiu Tepes este un antreprenor care crede ca cerul este limita, dar afacerea lui este, de fapt, despre a limita influenta cerului in casele oamenilor. Bilka este cel mai important producator roman de acoperisuri, iar in doar zece ani, Horatiu Tepes a reusit sa construiasca un business mare, un lider de piata, desi e o afacere pornita tarziu. Vanzarile au depasit 60 de milioane de euro anual, iar urmatorul pas este extinderea dincolo de granitele tarii. „E uimitor cat vindem pe zi. Este capacitate probata, peste 100.000 de metri patrati pe zi de tigla metalica, ceea ce inseamna peste 600 de acoperisuri”, spune Horatiu Tepes, antreprenor. „Anul trecut am terminat cu 50.000, iar de cand este Bilka pana acum sunt peste 175.000 de acoperisuri”, spune Sebastian Banciu, director comercial, relateazaDigi24.
Nuclearelectrica a incheiat un contract cu Electrica Furnizare in valoare de 35,4 milioane de lei. Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) a incheiat un contract cu Societatea Electrica Furnizare in valoare de aproape 35,4 milioane de lei pentru vanzarea de energie angro in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. „Plata se va efectua cel mai tarziu in a saptea zi lucratoare de la data transmiterii facturii. Factura se emite in prima zi lucratoare a lunii imediat urmatoare lunii de livrare”, se arata in comunicatul SNN, transmis catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), informeazaCapital.