Business Report: Romania, la mana rusilor. Gazprom a blocat toate caile prin care Romania poate primi gaz din alta parte; Cum va convinge Guvernul FMI sa accepte reducerea CAS; Rompetrol si-a extins reteaua de benzinarii din Georgia si Republica Moldova
Iluzia diplomei se spulbera: Tara vrea meseriasi. Meseriasii buni si ieftini sunt o specie pe cale de disparitie. Multe companii, in special din industrie, au inteles ca trebuie sa se ocupe chiar ele de pregatirea viitorilor angajati. Dar s-au lovit de reticenta romanilor care inca prefera „diploma” unei calificari sigure. Atuul care a adus investitori in Romania – forta de munca bine calificata la costuri mici – este pe cale sa devina, incet-incet, un mare dezavantaj. Cu toate ca cererea de locuri de munca este foarte mare, tot mai multe firme se plang ca oamenii bine pregatiti lipsesc. Migratia zidarilor, instalatorilor, mecanicilor sau electricienilor in Europa Occidentala, dublata de o scoala romaneasca neadaptata la nevoile economiei, a creat un gol pe piata muncii. Dupa 90, invatamantul profesional a cazut in dizgratie si, din aceasta cauza, noile generatii de meseriasi au avut efectivele tot mai subtiate. Ideologizarea educatiei in comunism, cand liceele industriale preluasera aproape integral absolventii de gimnaziu, fara o acoperire reala in cerintele economice, a dus, paradoxal, la dorinta tot mai multor elevi sa urmeze o facultate, scrieCapital.ro.
Romania, la mana rusilor. Gazprom a blocat toate caile prin care Romania poate primi gaz din alta parte. Toata capacitatea de import de gaze a Romaniei pe gazoductul Szeged – Arad a fost acontata de Gazprom. Timp de un an, nu exista alte solutii de a aduce alte gaze din import decat cele din Rusia. Gigantul rusesc de stat Gazprom a rezervat in totalitate capacitatea de export a conductei Szeged-Arad, pe tot parcursul anului 2014, pe sensul spre Romania, a declarat presedintele Comisiei de Industrie si Comert din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Informatia dezvaluita de acesta a mai circulat in mediul specialistilor in energie, fiind publicata pe surse sau la nivel de zvon. Noutatea consta in faptul ca Iancu, un specialist in domeniul energiei, cu functie oficiala in Camera Deputatilor, fiind de opt ani presedintele Comisie de Industrii, spune ca intreaga capacitate de import de gaze din Vest a Romaniei este blocata de catre Rusia, anuntaEconomica.net.
Rompetrol si-a extins reteaua de benzinarii din Georgia si Republica Moldova. Rompetrol Georgia si Rompetrol Moldova au deschis 9 statii de distributie de la inceputul anului, reteaua din cele doua tari ajungand la 128 de puncte de alimentare, urmand ca pana la sfarsitul lui 2014 sa mai fie deschise alte 10 benzinarii in aceste state. „Experienta din ultimii ani din cele doua tari, precum si rezultatele celor doua subsidiare au o contributie importanta in strategia pe termen lung a companiei, de dezvoltare a segmentului de retail in regiunea Marii Negre si Europei de Vest, sustinuta de unicul nostru actionar – KazMunayGas. In perioada urmatoare, obiectivul nostru este de a dezvolta activitatile cu potential din Europa de Sud – Est, in functie de conditiile de piata”, a declarat, intr-un comunicat, Catalin Dumitru, vicepresedinte al KMG International, informeazaGandul.
Legea nu poate interzice exportul de energie verde, pentru ca asa a vrut legiuitorul? In continuarea analizei noastre privind exportul de energie electrica „exclusiv din surse regenerabile” vom prezenta astazi punctul de vedere al Departamentului pentru Energie la interpelarea domnului Tudor Popescu, publicata in numarul nostru de ieri. Interesant este ca reprezentantii Departamentului pentru Energie recunosc indirect ca au in vedere reglementarea comertului cu energie electrica al Romaniei, respectiv al traderilor, indeosebi in ceea ce priveste energia verde. In acelasi timp insa, Departamentul pentru Energie afirma ca „interdictia de export a energiei electrice din surse regenerabile contravine Tratatului de functionare al Uniunii Europene, prin care este asigurata libera circulatie a marfurilor , a persoanelor, a serviciilor etc”, scrieEnergy-Center.ro.
Coridorul IV feroviar: din cauza intarzierii lucrarilor, Romania risca sa rateze finantari de aproape 700 de milioane de euro de la UE. Romania risca sa piarda aproape 700 de milioane de euro din fonduri structurale de la Bruxelles, dupa cum o recunosc chiar oficialii Ministerului Transporturilor. Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Transport (POS-T) a realizat, pentru Ziarul de Investigatii, o radiografie a stadiului lucrarilor de modernizare a tronsoanelor de cale ferata de pe Coridorul IV pan-european. Concluzia: pe mai toate sectoarele lucrarile sunt intarziate, motiv pentru care Romania risca sa piarda finantarile europene, anuntaAdevarul.
Cum va convinge Guvernul FMI sa accepte reducerea CAS. Reducerea CAS, prezentarea bilantului TVA reduse la paine si trecerea la politici orientate spre crestere economica sunt principalele tinte ale Guvernului in discutiile cu delegatia FMI, incepute ieri. Guvernul si FMI au inceput ieri discutii prilejuite de a treia evaluare a actualului acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), agenda discutiilor cuprinzand posibila reducere a CAS la firme cu 5%, mentinerea TVA reduse pentru unele alimente si chiar extinderea masurii, nivelul incasarilor bugetare pe primele cinci luni, modificarea principiilor de impozitare a proprietatilor imobiliare (de la un sistem diferit intre persoanele juridice si cele fizice la altul orientat spre modul de utilizare a proprietatii), informeazaRomania Libera.
Top cinci agricultori romani subventionati de stat. Platile directe pe suprafata efectuate de APIA pentru anul trecut s-au ridicat la 1,3 miliarde de euro. Peste 1% din total au fost directionate catre cele mai mari cinci compani romanesti din agricultura. Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agriculuta (APIA) la solicitarea Capital, SC Agricost SRL, unde actionar majoritar este Constantin Dulute, a incasat subventii pe suprafata in valoare de 6,9 milioane de euro (30, 7 milioane de lei), in campania 2013. In acelasi timp, Comcereal, firma detinuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a obtinut de la APIA prin plati directe pe suprafata 3,4 milioane de euro (15 milioane de lei). Pentru campania de plati pe hectar pentru anul trecut, omul de afaceri Ioan Niculae a obtinut 2,2 milioane de euro (aproape 10 milioane de lei) prin intermediul S.C. Interagro S.A. Iar Thomas Gostner, actionarul majoritar al SC Delta-Rom Agriculture SRL, a incasat 1,2 milioane de euro (5,4 milioane de lei) de la APIA. Tot circa 1,2 milioane de euro a obtinut si SA Zimbrul SA din judetul Ialomita, scrieCapital.ro.
Opel se va concentra pe SUV-uri. In incercarea de a-si creste rentabilitatea, constructorul german Opel, detinut de gigantul american General Motors, incearca sa-si diversifice gama. Iar cea mai promitatoare varianta pare sa fie dezvoltarea ofertei de SUV-uri. Se stie ca, in prezent, Opel pregateste un SUV de dimensiuni mari, a carui linie stilistica este inspirata de conceptul Monza, prezentat toamna trecuta, la IAA Frankfurt. Nu va fi insa singurul SUV care isi va face intrarea in gama! In cazul modelelor Meriva si Zafira, viitoarea generatie va adopta o noua alura! Se va renunta la arhitectura de MPV (monovolum), in favoarea celei de SUV, mult mai apreciata in acest moment, pe piata auto mondiala. Noile Meriva si Zafira vor fi dezvoltate in cooperare cu PSA Peugeot Citroen si isi vor face debutul in 2016. Viitoarea Zafira se va asambla in Franta, pe liniile PSA de la Sochaux, in timp ce Meriva va fi produsa in fabrica Opel din Spania, de la Zaragoza, anunta24auto.ro.