Sari direct la conținut

Business Report: Topul celor mai mari tranzactii imobiliare din criza; Platile externe din acest an si asigurarea valutei. Componentele datoriei; Omul grecilor favorit la preluarea Loteriei Romane; Cum ar arata Romania fara petrol

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Modificarea schemei de sprijin pentru energia verde, posibila din acest an. Autoritatile analizeaza modalitatea in care pot modifica legea si reglementarile care stabilesc schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, astfel incat efortul financiar suportat de consumatori sa fie temperat. Potrivit unor surse din piata, este probabil ca numarul de certificate verzi acordate anumitor tehnologii de productie sa fie redus din acest an. Sursele noastre afirma ca cea mai spectaculoasa reducere va fi pentru energia fotovoltaica: de la 6 la 3 certificate verzi/MWh. Reduceri mai mici sunt asteptate si pentru microhidrocentrale si biomasa. Aceste reduceri vor fi operate in urma finalizarii de catre ANRE (reglementatorul pietei de energie) a raportului de monitorizare pentru anul 2012. Acest raport este asteptat la finele lunii martie, scrie Bursa.ro.

Cum ar arata Romania fara petrol. Renuntarea la combustibilii proveniti din titei nu ar insemna doar inlocuirea benzinariilor cu statii de incarcare cu hidrogen sau, si mai comod, cu priza de acasa, ci ar afecta in mod semnificativ PIB-ul, piata muncii sau bugetul Agentia pentru Energie a Statelor Unite estima recent ca subsolul planetei contine suficiente rezerve de petrol pentru cel putin 25 de ani de acum incolo. Alte surse, care iau in calcul productia actuala versus rezervele dovedite, vorbesc de asigurarea necesarului de titei pentru urmatorii 50 de ani. In timp ce cele mai optimiste estimari, care se bazeaza si pe evolutia tehnologica ce ar urma sa creasca atat cantitatea de petrol descoperita, cat si rata de recuperare din zacaminte, indica o acoperire a cererii pentru 80 sau chiar 100 de ani, anunta Capital.ro.

Platile externe din acest an si asigurarea valutei. Componentele datoriei. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a urcat anul trecut la 33%, fata de 28,8% in 2011. Acest indicator exprima raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung (DETML) si exportul de bunuri si servicii. Ori, sumele achitate pentru 2012 in contul DETML au crescut cu circa o cincime, in timp ce exporturile au batut pasul pe loc (-0,5%). Ce-i drept, deficitul contului curent al balantei de plati s-a redus cu circa 15% si a revenit spre reperul de 5 miliarde euro din 2009. Asta pe fondul unui deficit usor mai mic ( cu 0,1 miliarde euro) pe segmentul de comert exterior cu bunuri, imbunatatirea notabila pe zona schimburilor de servicii (excedent de 0,24 miliarde euro dar +70% comparativ cu 2011), strangerea soldului negativ pe venituri cu 0,54 miliarde euro si stagnarea pe partea de transferuri curente, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Regionalizarea afacerilor. Cine pierde, cine cîştigă Regiunea europeană va deveni principală scenă a viitoarelor războaie politice. Statul central va scăpa din mână parte din fondurile europene (dar şi responsabilitatea politică pentru nereuşitele în ceea ce priveşte absorbţia acestora). În regiuni se vor decide investiţiile, se vor aloca banii, tot acolo se vor acorda ajutoare de stat pentru companii şi se vor culege taxe şi impozite. Puterea executivă delegată de centru regiunilor face proiectul extrem de seducător pentru toţi factorii de forţă locali. Ce spun însă analiştii şi oamenii de afaceri?, scrie Income Magazine

Omul grecilor favorit la preluarea Loteriei Romane. Se trag sfori pentru ca manager al companiei sa fie numit Adrian Albu, sustinut puternic de grecii de la Intralot. Adrian Albu a fost mana dreapta a fostului manager, Nicolae Cristea. Din pozitia de director de marketing, Albu a cunoscut dedesubturile tuturor contractelor incheiate de Loterie. Potrivit surselor EVZ, el se afla pe lista scurta cu cele trei nume dintre care urmeaza sa fie ales noul sef al companiei. In ultimele saptamani au avut loc mai multe evenimente care denota lobby-ul facut de grecii de la INTRALOT, care au contracte de sute de milioane de euro incheiate cu Loteria, pentru a-si impune omul. Asta dupa ce au reusit sa-si promoveze firma de avocatura, Bostina & Asociatii, pentru a fi partenera companiei care s-a ocupat de selectia candidatilor, scrie EVZ.

Bancile europene nu sunt interesate de creditele in dolari de la BCE. Bancile comerciale din zona euro nu au luat niciun imprumut in dolari de la Banca Centrala Europeana (BCE), in cadrul operatiunii saptamanale de acordare de credite in moneda americana. Situatia reprezinta o premiera pentru ultimul an si jumatate. Conform Market Watch, BCE nu a acordat niciun credit in dolari in cadrul operatiunii de profil din aceasta saptamana, in conditiile in care nu a existat nicio solicitare in acest sens. Creditele in dolari acordate de BCE au o dobanda fixa de 0,65%. In ultimele saptamani, volumul creditelor in dolari acordate de BCE a scazut semnificativ dupa ce, in vara lui 2012, atinsese aproape 10 miliarde de dolari. In perioada 28 ianuarie – 15 februarie 2013, BCE a primit o singura solicitare pentru un credit de un miliard de dolari, anunta Bursa.ro.

Topul celor mai mari tranzactii imobiliare din criza. In ultimii patru ani de criza, pe piata imobiliara romaneasca s-au incheiat tranzactii in valoare de 1,1 mld. euro, putin peste volumul inregistrat intr-un singur an, cel de varf – 2008. Cele mai mari zece tranzactii parafate in aceasta perioada reprezinta jumatate din acest volum. Intr-o perioada in care majoritatea investitorilor incearca sa isi lichideze proprietatile acumulate inainte de criza, un singur fond de investitii a reusit sa cumpere imobile in valoare cumulata de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezinta peste 30% din volumul tranzactionat in ultimii patru ani. Sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) au cucerit efectiv piata romaneasca si detin primele patru pozitii in topul celor mai mari tranzactii imobiliare incheiate in criza, informeaza Capital.ro.

Noul Nissan Note, din toamna. Nissan a prezentat primele imagini cu a doua generatie a modelului Note, in versiunea pentru piata europeana. Oficial, noul model va fi lansat peste cateva zile, la Salonul de la Geneva. Comparativ cu predecesorul sau, noul Note are mai degraba o alura de hatchback si mai putin una de mini-MPV. Scopul acestei schimbari de look se explica prin dorinta constructorului de a concura cu cat mai multe modele supermini traditionale, precum Ford Fiesta sau Renault Clio. Construit in Marea Britanie, Note vine cu o serie de imbunatatiri cosmetice si mecanice. La interior, plansa de bord are acelasi aspect ca cea nord-americana, lansata si ea recent, cu ocazia Salonului de la Detroit. Gratie materialelor folosite si desenului de la noua consola centrala, aspectul general este mai apropiat de cel al automobilelor premium, scrie 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro