„Când copiii folosesc expresii pozitive despre ei înșiși își întăresc vocea interioară care va fi cu ei toată viața”. Exemple de afirmații ce cresc stima de sine a unui copil
- Daniela Șerb
Cu toții ne dorim copii sănătoși fizic și mintal care să ajungă adulți încrezători în forțele proprii. Specialiștii în sănătate mintală au subliniat beneficiile gândirii pozitive asupra copiilor și au conceput liste de afirmații menite să le dea celor mici capacitatea de a face față diverselor situații de viață, simțindu-se în același timp iubiți și ocrotiți. Care sunt acestea detaliem mai jos, cu ajutorul psihologului.
„Cei mai mulți specialiști care abordează tema spun că forma democratică de parenting este una care conferă copilului cele mai multe șanse să ajungă un adult încrezător în sine, responsabil, empatic, capabil să își înțeleagă propriile emoții și să ia decizii în consecință, fără a uita de cei din jur”, punctează psihologul Miruna Jovin.
În același timp, un stil de parenting autoritar – în care părintele decide și copilul execută – predispune copilul la un nivel mai crescut de agresivitate, uneori la timiditate, la o mai mare dificultate de a lua decizii, o mai mică capacitate de a fi empatici ce ei înșiși, dar și cu cei din jur, la un nivel mai scăzut al stimei de sine și la o înclinație mai mare în a nu avea încredere în nici o formă de autoritate.
„Pe termen lung, copiii cu părinți care au ales acest stil de parenting autoritar pot să dorească să se desprindă de familia de origine și să nu mai țină legătura cu aceasta. Mulți dintre cei care ajung în terapie, ca adulți, au avut parte de părinți care i-au crescut «cu o mână de fier»”, adaugă Miruna Jovin.
Beneficii ale gândirii pozitive
Încrederea în sine se construiește încă din primii ani de viață. Este firesc ca un copil să se simtă exclus sau nesigur pe abilitățile sale, însă, prin afirmații pozitive, părintele poate cultiva stima de sine atât de necesară pentru viitorul adult. Totodată, afirmațiile pozitive reduc stresul și anxietatea copilului, îmbunătățind performanța școlară și echilibrul emoțional, potrivit mentalhealthcenterkids.com.
Practicarea afirmațiilor pozitive – în esență expresii folosite pentru a contracara gândurile negative sau inutile – are multiple beneficii: sporește încrederea, crește rezistența, validează efortul, contracarează negativismul.
Așadar, părinții care vor să crească copii fericiți trebuie să învețe să practice față de ei aceste afirmații pozitive. La fel ca și adulții, copiii pot folosi afirmațiile pozitive în toate modurile: „în tăcere, prin vizualizare, să le spună cu voce tare în fața unei oglinzi sau poate chiar să le noteze”, a explicat dr. Marilou Tablang-Jimenez, președinta Centrului pentru dependențe și sănătate mintală de la Medical MedStar Montgomery, SUA, pentru Parents.com.
„Repetarea regulată poate încuraja creierul să le considere fapte, creând o mentalitate pozitivă care poate ajuta la îndeplinirea obiectivelor”, a adăugat Tablang-Jimenez.
Afirmațiile pozitive sunt deosebit de importante pentru copii, deoarece le sporesc capacitatea de a face față situațiilor și de a-și trăi pe deplin viața. „Atunci când copiii folosesc expresii pozitive despre ei înșiși, asta îi ajută să-și modeleze și să-și întărească propria voce interioară, voce care va fi cu ei toată viața”, a explicat Kelly Oriard, terapeut de familie.
Cel mai bun lucru pe care îl pot face părinții atunci când își învață copiii despre afirmații pozitive este să fie ei înșiși modele de practică. „Învățăm atât de multe de la părinții noștri, însă cei mai mulți dintre noi nu-și dau seama că cei mici sunt constant ca niște bureți. Dacă-i văd pe mama sau pe tata făcând ceva, devine normal. Și dacă este ceva care este normal, atunci este ceva pe care și ei vor continua să-l facă”, subliniază dr.Howard Pratt, psihiatru pentru copii și adolescenți la Community Health of South Florida, SUA.
„Nu pot face asta încă” în loc de „nu pot face asta”
Afirmațiile pozitive motivaționale ajută copiii să facă față provcărilor. „Uneori, dacă lucrurile sunt prea grele, copiii ajung să-și piardă motivația și să spună nu pot! A le oferi copiilor permisiunea de a cere ajutor și a-i încuraja să încerce lucrurile pe cont propriu poate fi foarte motivant și îi ajută să treacă de la «nu pot» la «pot să încerc»”, adaugă Oriard.
Exemple de afirmații pozitive motivaționale sunt: „Sunt o persoană care muncește din greu”; „Pot realiza lucruri grele”; „Pot să fac orice îmi propun”; „Mă pot gândi la idei grozave”; „Pot să trec prin orice încercare, oricât de grea”.
Iar dacă realitatea e alta, dr. Tablang-Jimenez recomandă părinților să-și încurajeze copiii spunându-le „nu pot face asta încă” în loc de „nu pot face asta”.
Afirmații pozitive despre afecțiune și apreciere
Afirmațiile care arată dragostea părintească și aprecierea ajută copiii să privească lumea din jur cu dragoste și apreciere. Exemple: „merit să fiu iubit”; „există oameni care mă iubesc și mă respectă”; „sunt recunoscător pentru felul în care sunt”; „sunt demn de iubire”; „aleg dragostea în locul fricii”.
Afirmații pozitive pentru adolescenți
Perioada adolescenței este una dintre cele mai dificile din viață, iar afirmațiile pozitive sunt importante pentru a clădi încrederea în sine și a încuraja gândirea pozitivă. Exemple: „sunt important și prezența mea este importantă pentru mine și pentru ceilalți”; „cred în mine și în ceea ce sunt capabil să fac”; „sunt un bun prieten”.
Afirmații pozitive referitoare la corp
Acestea îi ajută pe copii să aibă o bună imagine corporală a lor. De mici suntem bombardați cu felul în care ar trebui să arătăm, dar adevărul este că suntem în schimbare și exact așa cum trebuie să fim. Și e important ca cei mici să creadă și să înțeleagă asta. Exemple: „mă accept așa cum sunt”; „sunt frumos/frumoasă și în interior și în exterior”; „mă compar doar cu mine”; „sunt unic/unică și special/specială”.
Afirmații pozitive de repetat dimineața
Acestea îi ajută pe copiii să fie curajoși și energici și dau tonul întregii zile. Exemple: „ziua de azi va fi grozavă”; „astăzi, o să dau ce am mai bun”; „tot ce am mai bun este suficient”; „astăzi, mă simt sănătos și puternic”; „sunt recunoscător pentru….”
Afirmații pozitive care combat anxietatea
Stările de anxietate și sentimentele negative care le însoțesc pot fi combătute prin afirmații de genul: „este în regulă dacă fac greșeli”; „sunt în siguranță”; „sunt capabil/ă”; „devin mai bun/ă cu fiecare zi care trece”; „ sunt capabil/ă să înving asta”.
Afirmații pozitive pentru încrederea în sine
Orice om are și momente în care nu simte că este cel mai grozav din lume, fie că greșim ceva sau cineva ne spune un lucru care ne rănește sentimentele. Următoarele afirmații pozitive le reamintește copiilor că sunt grozavi așa cum sunt: „sunt isteț”; „îmi pasă”; „sunt curajos”; „sunt important”; „contez”.
Sursă foto: Dreamstime