Sari direct la conținut

Capcanele muncii in strainatate

EurActiv.ro

Detinerea unui permis legal de munca intr-una dintre tarile Uniunii Europene nu-i protejeaza pe romani de abuzurile angajatorilor si autoritatilor de pe respectiva piata a muncii. Pentru cei mai multi dintre cei care isi gasesc de lucru legal in tari ca Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Cehia etc.

bucuria plecarii catre destinatia mult visata se poate lesne transforma intr-o drama.

Odata ajunsi acolo, ei afla care este cu adevarat conditia muncitorului emigrant: izolare, exploatare, santaj, dezinformare si aducere in dependenta fata de angajator sau de intermediarul de forta de munca prin care reusesc sa plece din Romania.

„Sclavie moderna” numeste Organizatia Mondiala a Muncii acest fenomen, estimandu-l ca fiind un business extem de profitabil, cu o valoare de 15.515 milioane de dolari la scara mondiala.

Cele mai frecvente cazuri de exploatare a muncitorilor romani sunt in agricultura, constructii, in industria procesarii si ambalarii alimentelor, in alimentatie publica, precum si in servicii de genul ingrijirii persoanelor in varsta, baby sitting-ului si a celor de menaj.

In urma monitorizarii pietelor muncii din Irlanda, Marea Britanie, Portugalia si Cehia, organizatia umanitara Anti Slavery International a intocmit un raport ale carui concluzii sunt un adevarat manual pentru cei care isi cauta de lucru in spatiul Uniunii Europene. Chiar daca au acte in regula, permise de munca si de sedere la zi, muncitorii emigranti sunt foarte vulnerabili.

De regula, ei nu cunosc limba, cultura si geografia locului in care se afla. Nu isi cunosc drepturile, traiesc izolati printre conationali cu acelasi statut ca al lor si sunt in dependenta directa fata de cel care i-a angajat sau de intermediarul care i-a plasat.

Toate acestea avantajeaza angajatorii care, profitand de lipsa totala de informatii a muncitorilor si de teama lor de a nu fi trimisi inapoi acasa, le incalca cele mai elementare drepturi, exploatandu-i, subplatindu-i si inducandu-i in eroare.

Citeste articolul integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro