Sari direct la conținut

Catedrala Sfantul Iosif s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur de peste 5 grade pe scara Richter din cauza turnului de 70 m construit in apropiere

HotNews.ro

Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti ar putea fi pusa la pamant in cazul producerii unui cutremur mai mare de 5 garde pe scara Richter din cauza cladirii Cathedral Plaza, de circa 70 de metri, care a fost inaltata langa lacasul de cult. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Observatorul Seismic Andrea Bina din Perugia, Italia, si prezentat vineri de Arhiepiscopia Romano Catolica si Asociatia Famiilor Catolice „Vladimir Ghika” in incercarea de a salva Catedrala.

„In cazul unui efect seismic de orice magnitudine, vibratile provocate de noul edificiu aflat in constructie vor fi transmise Catedralei cu amplitudini importante si evident amplificate in comparatie cu cele transmise numai prin zgomotul de fond, prin urmare cu consecinte potential periculoase pentru Catedrala. Amplificarea seismica provocata de vibratiile transmise de „zgarienor” terenului de fundare al Catedralei ridica sensibil si pericolul de lichefiere al terenului”, scrie in studiul prezentat.

„Atfel, in cazul unui cutremur de peste 5 grade pe scara Richter se pot genera vibratii induse de amplitudine mai mari de un milion de ori fata de cele masurate in respectivul studiu. Concluzia este ca in timpul unui cutremur major, efectele acestuia vor fi devastatoare pe o raza de cel putin 60 de metri in vecinatatile proiectului. Catedrala se afla la 8 metri de zgarienor”, a declarat Cornel Barbut, presedintele Asociatiei Familiilor Catolice.

Studiul a fost facut in perioada 23 iulie-10 august 2007 la cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice. Desi reprezentantii Arhiepiscopiei spun ca studiul a fost trimis autoritatilor si instantei, acesta a fost ignorat.

De asemenea, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat ca, pe langa problemele prezentate in studiu, cladirea Cathedral Plaza nu este benefica pentru oras deoarece are o suprafata de 23.000 mp si va aduce zilnic pe Calea Victoriei si pe stradutele invecinate circa 500 de masini. „Daca le punem pe o banda de circulatie, aceste masini ar forma o coada de 3,5 km”, spune acesta.

Investitorii de la Cathedral Plaza nu sunt de acord cu studiul

„Studiul prezentat de reprezentantii Asociatiei ne este cunoscut si a mai fost adus in atentia opiniei publice. Atragem atentia „inginerilor italieni” asupra faptului ca normele de proiectare romanesti sunt substantial diferite de cele italiene. Reamintim astfel, aprecierile si comentariile pertinente formulate de Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) din Romania, din care citam: „Ca urmare a analizarii proiectului de executie a structurii de rezistenta pentru Cathedral Plaza, AICPS confirma corectitudinea calculelor ingineresti si solutiilor tehnice ale proiectului”. De asemenea, reamintim „inginerilor italieni” ca in ultimii doi ani – de cand a fost finalizata structura cladirii Cathedral Plaza, au avut loc mai multe cutremure de peste 5 grade pe scara Richter fara ca vreo cladire de pe raza Cathedral Plaza sa fie afectata. Premergator construirii Cathedral Plaza, s-a facut un studiu hidrologic pentru a determina modul in care lucrarile vor afecta panza freatica. Potrivit studiului, nu au fost evidentiate perturbari semnificative. In continuare, este urmarit nivelul hidrostatic, iar masuratoarea din iulie 2009 a confirmat datele initiale”, reiese dintr-un comunicat trimis de Milenium Building Development.

Arhiepiscopia Romano-Catolica se judeca de aproape trei ani cu firma Milenium Building Development, constructorul cladirii de birouri Cathedral Plaza, cerand oprirea lucrarilor si demolarea cladirii pe motiv ca autorizatia de construire nu ar fi legala, iar blocul de 70 de metri ar afecta Catedrala atat din punct de vedere estetic cat si tehnic.

Pe 25 iunie, Curtea de Apel Ploiesti a dat castig de cauza firmei Millenium Building Development, validand autorizatia de construire si permitand continuarea lucrarilor. Dupa decizia Curtii de Apel, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a facut o cerere de revizuire pe care instanta din Ploiesti urmeaza sa o solutioneze, termenul de judecata fiind 7 septembrie.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 in 24 februarie 2006. Lucrarile au fost incepute in 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte pana la solutionarea cauzei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro