CE a autorizat pana in prezent ajutoare guvernamentale de 3.000 miliade euro pentru sectorul financiar
Comisia Europeana a estimat miercuri la 3.000 miliarde de euro costul maxim al ajutoarelor guvernamentale pentru sectorul financiar european, pe care le-a autorizat de la inceputul crizei, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Majoritatea acestor sume, adica 2.300 miliarde de euro, fac parte din sistemul de garantii, prin care autoritatile publice intervin in cazul in care asiguratorul sau banca intra in incapacitate de plata.
Oficialii de la Bruxelles au autorizat recapitalizari de aproape 300 miliarde de euro si alte masuri de salvare si restructurare, de aproximativ 400 miliarde de euro.
„Totul depinde acum de institutiile financiare, care trebuie sa isi consolideze bilanturile si sa se restructureze”, a spus comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes.
Aceasta a mai spus ca bancile sprijinite financiar de guvernele europene ar trebui sa isi micsoreze operatiunile si sa se intoarca la afacerile lor de baza. Oficialul european a precizat ca bancile au inca probleme legate de activele toxice, iar Uniunea Europeana nu va putea sa le sprijine la nesfarsit. Totusi, Kroes a subliniat ca CE este deschisa la preluari de banci de catre guverne, doar daca o astfel de masura este temporara.
Fondul Monetar International a estimat anterior ca, la nivel global, bancile au active toxice de 2.300 miliarde de dolari.