Sari direct la conținut

Ce pățesc animăluțele dacă sunt expuse la pocnitori sau artificii? Medicul veterinar ne spune consecințele

Smile Media
Animale de companie, Foto: freepik.com
Animale de companie, Foto: freepik.com

​În perioada aceasta, pentru mulți oameni, sărbătorile înseamnă artificii și pocnitori. Din păcate, nu luăm însă întotdeauna în calcul consecințele. Este o bucuriei pentru mulți, e adevărat, însă un stres imens pentru animalele de companie. Pentru prietenii noștri blănoși, acestea pot aduce disconfort și, mai mult decât atât, probleme medicale grave.

Cristina Verdeș, medic veterinar în rețeaua The Vets, atrage atenția asupra impactului semnificativ pe care artificiile și pocnitorile le pot avea asupra sănătății neurologice, cardiologice și oftalmologice ale animalelor de companie. Ea, precum și toți ceilalți medici veterinari din rețeau The Vets, îndeamnă la responsabilitate atât în folosirea artificiilor și pocnitorilor, cât și protejarea animalelor de companie proprii de efectele acestora, în special în noaptea de revelion, precum și monitorizarea atentă în perioada imediat următoare pentru a identifica eventuale probleme de ordin medical.

Ce se poate întâmpla? Multe lucruri pe care de obicei nu le luăm în calcul atunci când folosim pocnitori sau artificii sau atunci când lăsăm animalele afară în noaptea de Revelion. În experiența sa, Dr. Verdeș a văzut multe cazuri de animale profund afectate în perioada sărbătorilor, chiar ajungându-se la deces. Nu de puține ori, spune ea, a avut pacienți cu anxietate severă cauzată de pocnitori și artificii, cu agravarea unor condiții pre-existente, cu traumatisme grave din cauza pocnitorilor care au explodat, de pildă, în nas, în ochi, în gură sau câini care s-au accidentat sau pierdut fugind din curte de frică.

Efectele neurologice ale artificiilor asupra animalelor

Potrivit Dr. Verdeș, zgomotele puternice și bruște pot induce stres sever și anxietate în rândul animalelor. Ea subliniază că expunerea la zgomote puternice duce la eliberarea de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, afectând astfel echilibrul hormonal general al animalelor pe termen lung.

„Multe animale pot experimenta atacuri de panică sau pot dezvolta comportamente eratice, precum ascunderea, tremurul sau fuga. În unele cazuri, stresul se poate manifesta ca agresivitate, punând în pericol atât animalul, cât și pe cei din jur,” explică Dr. Verdeș. Mai mult, un comportament anxios poate face animalul să fugă în fața unei mașini, să se piardă sau să sufere un accident chiar și în casă.

Ce se întâmplă cu inima animăluțului? Efecte cardiologice

Exploziile pot induce, de asemenea, o creștere a ritmului cardiac. În special pentru animalele cu condiții cardiace preexistente, artificiile agravează problemele cardiovasculare, cu efecte pe termen lung. Dacă vrem să protejăm inimile mici ale animăluțelor noastre, trebuie să le ferim cât se poate de mult de zgomote puternice!

„Eliberarea de adrenalină în timpul stresului poate provoca palpitații și poate afecta sistemul cardiovascular,” spune Dr. Verdeș. „În plus, stresul poate cauza fluctuații în presiunea arterială și influențează factorii de coagulare a sângelui, ceea ce constituie un pericol real pentru animalele cu tulburări de coagulare sau la cele care iau medicamente care afectează coagularea.”

Din păcate, iar acest lucru e cel mai periculos, se poate întâmpla ca, pe fondul afectării cardiace și al stresului, animalul să facă infarct.

Pot apărea și probleme gastrointenstinale

Sunt animale unde afectarea poate fi și gastrointestinală, spune Dr. Verdeș, cu manifestări de greață sau diaree, ca răspuns secundar la stresul provocat.

Efecte la nivelul ochilor

Vorbim și despre sensibilitatea la lumină: luminile puternice ale artificiilor pot deranja animalele cu ochi sensibili și pot provoca o afectare temporară a vederii sau disconfort. „Pupilele animalelor se pot dilata ca răspuns la intensitatea luminoasă, ceea ce poate duce la fotofobie și la un disconfort în medii bine luminate,” menționează Dr. Verdeș.

​Animalele se pot răni la ochi în timp ce încearcă să scape sau să se ascundă în timpul spectacolelor de artificii. În cazuri rare, dar deloc de neglijat, animalele pot suferi zgârieturi corneene dacă își astupă frenetic ochii sau intră în contact cu resturile eliminate de artificii. De aceea, dacă totuși aruncăm cu artificii în noaptea de revelion (ceea ce cu siguranță noi nu recomandăm!), trebuie să avem mare grijă să nu fie niciun animal în preajmă.

Cum ne asigurăm că animăluțul nostru e ok în perioada aceasta în general și în noaptea de Revelion în particular?

Pe cât posibil, este important să nu lăsăm animăluțele singure în noaptea de Revelion și, în nici un caz, să nu fie afară. De asemenea, ferestrele și draperiile trebuie închise și cât mai izolate, pentru a reduce impactul stimulilor auditivi și vizuali.

Dr. Verdeș recomandă crearea unui spațiu sigur și confortabil pentru animale, cu obiecte familiare precum păturici, dar și utilizarea produselor calmante, precum jucării sau feromoni de calmare.

De asemenea, medicul sugerează tehnici de dezensibilizare (de exemplu, să le punem treptat și încet zgomot înregistrat de artificii pentru a se obișnui cu el și a reduce din șoc), precum și colaborarea strânsă cu medicii veterinari pentru a dezvolta un plan de gestionare a anxietății, inclusiv, dacă e cazul, prin includerea medicamentelor anxiolitice.

„Monitorizarea post-eveniment a animalelor pentru semne persistente de stres, anxietate sau orice agravare a unor afecțiuni pre-existente sau declanșarea unora noi este crucială,” adaugă ea.

Dacă se întâmplă ceva

În rețeaua de medicină veterinară The Vets, există un spital și patru clinici, toate dotate la cele mai înalte standarde și pregătite să preia urgențe. Medicii veterinari de aici pot gestiona orice caz, oricât de complicat, sau vă pot ajuta în pregătirea animalului pentru momente precum noaptea dintre ani. Aici, găsiți toate specializările de care este nevoie într-o astfel de situație, dar și în general, când vine vorba de sănătatea animăluțelor noastre, de exemplu chirurgie veterinară, oftalmologie, cardiologie, ortopedie, neurologie, dar și posibilitatea de a interna animalul, dacă este cazul.

Este important de menționat că Spitalul Veterinar The Vets Tineretului, de pe Calea Văcărești 280, funcționează non-stop în această perioadă, inclusiv în noaptea de Revelion, iar clinicile au un program special de Sărbători. De asemenea, în rețeaua The Vets există și ambulanță veterinară, pentru cazurile grave sau pentru animale netransportabile.

Articol susținut de The Vets

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro