Sari direct la conținut

Ce poți face dacă Wizz Air anulează zborul în ultimul moment sau are mari întârzieri? Răspunsul comisarului european cu atribuții în protecția consumatorului

HotNews.ro
Avion Wizz Air , Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Avion Wizz Air , Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Românii cărora li se anulează zborurile sau se confruntă cu mari întârzieri ale curselor pot face sesizări pe site-ul Centrului European al Consumatorilor România pentru rezolvarea problemelor și recuperarea beneficiilor, anunță Ministerul Economiei.

Ministrul Radu Oprea a discutat despre situația Wizz Air cu Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, cu atribuții privind protecția consumatorului.

„Ministrul Ștefan-Radu Oprea și-a manifestat îngrijorarea cu privire la problemele pe care compania aerienă Wizz Air le are în România, în ultima vreme multe dintre zborurile acesteia având întârzieri foarte mari sau fiind anulate în ultimul moment, ceea ce a dus la nemulțumiri și plângeri din partea clienților. Comisarul Didier Reynders și-a arătat sprijinul pentru remedierea acestei situații și a precizat că cetățenii români pot beneficia de suportul Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor și recuperarea beneficiilor, prin înregistrarea unei solicitări pe site-ul Centrului European al Consumatorilor România (https://eccromania.ro/)”, precizează Ministerul Economiei.

Potrivit sursei cutate, acest serviciu este un instrument util, gratuit, conceput pentru a veni în ajutorul consumatorilor atunci când:

  • întâmpină probleme cu un produs sau un serviciu achiziționat dintr-un alt stat european,
  • vor să știe ce drepturi au în timpul unor călătorii în alt stat European,
  • vor să depună o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluționării problemei.

Clarificările Wizz Air

Pe 12 iulie, compania aeriană Wizz Air a transmis o serie de clarificări pentru pasagerii ale căror zboruri au suferit, în ultima perioadă, întârzieri semnificative sau anulări. „Wizz Air depune permanent eforturi pentru a crește eficiența operațiunilor și reafirmă, de asemenea, că face tot ce îi stă în putință pentru a evita orice perturbare a operațiunilor”, precizat compania.

Ce faci dacă zborul Wizz Air a întârziat mai mult de 5 ore

  • Wizz Air reamintește pasagerilor că, „în cazul întârzierilor care au rezultat într-o așteptare de peste cinci ore, aceștia au posibilitatea, prin intermediul call center-ului, să solicite reprogramarea zborului, în limita locurilor disponibile, să primească rambursarea a 120% din tariful inițial achitat, sub formă de WIZZ credit pentru rezervările viitoare, sau să le fie rambursată valoarea integrală a biletului”.

Ce faci dacă zborul a fost anulat

În cazul anulărilor, pasagerii au aceleași opțiuni de reprogramare sau rambursare, pe care le pot accesa online.

„Pasagerii afectați de anulări își pot reprograma călătoria online gratuit pe zboruri ulterioare, în limita locurilor disponibile, accesând contul Wizz Air, conform instrucțiunilor comunicate în notificarea trimisă prin e-mail. Pasagerii care au nevoie de asistență pentru reprogramarea zborului Wizz Air pot contacta Centrul telefonic pentru asistență specială și solicita ajutor la numărul de telefon cu tarif normal, indicat pentru fiecare țară”, transmite compania.

Pasagerii afectați de astfel de întârzieri semnificative sau de anulări sunt informați cu privire la orice modificare a zborului prin intermediul aplicației mobile, prin SMS și e-mail și pot obține asistență de la agenții de handling din aeroport responsabili de zborul respectiv.

De asemenea, compania aeriană recomandă rezervarea biletelor direct la Wizz Air, pentru a primi în timp util toate informaţiile necesare despre posibilele modificări şi ce acţiuni pot întreprinde pentru zborurile lor afectate, dar și pentru a beneficia de soluţiile self-service rapide şi disponibile non-stop, aflate la dispoziţia pasagerilor.

Când primești cazare gratuită dacă zborul a fost perturbat

  • „Totodată, în conformitate cu legislația europeană și politica companiei, Wizz Air asigură cazarea peste noapte a pasagerilor într-un hotel, în cazul zborurilor anulate sau redirecționate către o altă destinație decât cea inițială, precum și transferul pasagerilor între aeroport și hotel. Atunci când următorul zbor Wizz Air către destinația inițială este efectuat la o dată ulterioară, pasagerilor le este asigurată cazarea pentru zilele premergătoare zborului respectiv. În cazul reprogramării zborului și achiziționării unui nou bilet de la un alt operator aerian, pasagerilor le este asigurată cazarea pentru o singură noapte”, spune compania.
  • „În cazul în care disponibilitatea redusă și imposibilitatea agenților de handling de a găsi camere de hotel nu permit cazarea pasagerilor, aceștia sunt informați printr-un e-mail că pot căuta soluții de cazare pe cont propriu, având ulterior opțiunea să solicite pe website-ul companiei aeriene restituirea sumei achitate, într-o valoare rezonabilă, pe baza documentelor care atestă rezervarea camerei(lor) de hotel. De asemenea, în cazul întârzierilor mai mari de două ore, pasagerii au dreptul la vouchere pentru apă și alimente cu o valoare proporțională cu durata întârzierii”, mai notează compania.

În situația perturbării operațiunilor, cauzele pot fi de natură obiectivă (condiții meteo, greve ale personalului aeroportuar sau ale controlorilor de trafic aerian, bird strikes, probleme de handling cu bagajele sau lipsa de personal la nivelul agenților de handling, probleme în fluxul de verificare de securitate etc.) sau subiectivă (verificările tehnice neplanificate, blocaje operaționale etc.), conform comunicatului transmis de Wizz Air.

„În momentul când apare o situație neprevăzută, fie de natură subiectivă, fie obiectivă, Wizz Air face întotdeauna eforturi pentru a limita întârzierile și pentru a evita anularea unui zbor. Întârzierea sau anularea oricărui zbor este ultima decizie luată după ce toate eforturile posibile au fost depuse pentru operarea normală a zborului respectiv. Prioritatea companiei este siguranța pasagerilor, a echipajelor și a aeronavelor sale”, spune compania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro