CE propune extinderea cu un an a termenului pentru reducerea deficitului Romaniei sub 3% din PIB
Comisia Europeanapropune Consiliului Uniunii Europene extinderea cu un an, pana in 2012, a termenului limita pana la care Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB, avand in vedere recesiunea economica peste asteptari, se arata intr-un comunicat al institutiei europene. Totodata, CE apreciaza ca Romania a luat masuri efective pentru corectarea dezechilibrului bugetar.
„Romania a facut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar si pentru a mentine stabilitatea macro-economica in ultimul an. Inrautatirea situatiei economice de cand au fost facute recomandarile initiale justifica extinderea termenului limita cu un an. Dar efortul de consolidare trebuie sa continue – conform conditiilor atasate programului de asistenta financiara multilaterala – pentru a asigura corectarea deficitului pana in 2012”, a declarat Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.
In iulie 2009, Consiliul UE a aprobat o propunere a Comisiei de incepere a procedurii de deficit excesiv pentru Romania, in conditiile unui deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2008, si a recomandat reducerea deficitului sub 3% pana cel tarziu in 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limita data de 7 ianuarie 2010 pentru luarea de masuri efective.
CE mai arata ca Romania a redus cheltuielile cu salariile in sectorul public si a diminuat cheltuielile publice pe bunuri si servicii in 2009, conform recomandarii.
„Bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de masuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB si cresterea veniturilor cu circa 0,5% din PIB. In plus, o lege a responsabilitatii fiscale care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu a fost trimisa Parlamentului pentru adoptare. Luand in considerare aceste masuri, se poate concluziona ca Romania a luat masuri efective asa cum a fost cerut in recomandare”, se mai arata in comunicat.
Romania a suferit anul trecut o contractie economica de 7%, mult peste estimarile CE din primavara lui 2009, care prevedeau o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4%, ca urmare a scaderii exporturilor si a reducerii cererii interne cauzate de criza economica si financiara la nivel global. CE prognozeaza un deficit bugetar de 7,8% din PIB in 2009, amintind ca bugetul pe 2010 prevede o tinta de deficit de 5,9%.