Sari direct la conținut

Centrul european de combatere a criminalitatii informatice devine operational in data de 11 ianuarie

HotNews.ro

Centrul european de combatere a criminalitatii informatice, infiintat in cadrul Oficiului European de Politie, Europol, la Haga, isi va incepe activitatea incepand din data de 11 ianuarie, a anuntat miercuri Comisia Europeana. Centrul se va concentra asupra activitatilor online ilegale efectuate de catre grupurile de criminalitate organizata, in special atacurile asupra serviciilor bancare electronice si asupra altor activitati financiare online, asupra exploatarii sexuale online a copiilor si a acelor infractiuni care afecteaza infrastructura critica si sistemele de informare din UE.

  • „In combaterea criminalitatii informatice, care se caracterizeaza prin lipsa frontierelor si prin enorm de multe posibilitati pentru infractori de a se ascunde, avem nevoie de un raspuns flexibil si adecvat. Centrul european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) este menit sa ofere aceasta expertiza in calitate de centru de fuzionare, de centru pentru investigatii operationale si asistenta in domeniul criminalisticii, dar si prin abilitatea sa de a mobiliza toate resursele relevante din statele membre UE pentru a atenua si reduce amenintarea pe care o reprezinta infractorii informatici, indiferent de locul de unde acestia actioneaza” a declarat Troels Oerting, seful Centrului de combatere a criminalitatii informatice.

Centrul va pune in comun cunostinte de specialitate si informatii, va sprijini investigatiile penale si va promova solutii la nivelul intregii UE.

Centrul va facilita, de asemenea, cercetarea si dezvoltarea si va asigura consolidarea capacitatilor pentru autoritatile responsabile cu asigurarea aplicarii legii, pentru judecatori si procurori si va elabora evaluari ale amenintarilor, inclusiv analize ale tendintelor, previziuni si avertizari timpurii. Pentru a desfiinta mai multe retele de criminalitate informatica si a urmari penal mai multi suspecti, EC3 va colecta si prelucra date privind criminalitatea informatica si va oferi un serviciu de asistenta pentru unitatile de asigurare a aplicarii legii din tarile UE.

Acesta va oferi sprijin operational tarilor UE (de exemplu, impotriva intruziunii, fraudei, abuzului sexual online asupra copiilor etc.) si va oferi expertiza tehnica, analitica si criminalistica de inalt nivel in cadrul unor investigatii desfasurate in comun in UE.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, europenii sunt in continuare foarte preocupati de securitatea informatica. 89 % dintre utilizatorii de internet evita sa dezvaluie informatii cu caracter personal online, iar 12 % s-au confruntat deja cu o frauda online.

In fiecare zi, aproximativ un milion de persoane din lumea intreaga sunt victime ale unei forme de infractiune informatica. Estimarile indica faptul ca victimele pierd anual in jur de 290 de miliarde euro la nivel mondial ca rezultat al unor infractiuni informatice (Norton, 2011).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro