China anunta o miscare de concentrare a puternicelor companii de stat
Zeci de puternice companii de stat din China vor fuziona pentru a crea giganti nationali in sectoare-cheie ale economiei, a anuntat luni agentia de presa China Noua, preluata de AFP.
Aceasta miscare de concentrare, pe baza de fuziuni sau achizitii, va reduce numarul societatilor publice de la 112 la circa 40, a adaugat agentia, fara alte precizari.
Operatiunea va fi condusa de Comisia de control si administrare a bunurilor pubice (Sasac), organism strategic care regrupeaza sub autoritatea sa cele mai mari societati de stat.
Acest anunt a generat un salt puternic pe bursa din Shanghai: indicele compozit a atins cel mai mare nivel din februarie 2008.
Regimul presedintelui Xi Jinping si-a manifestat in ultimii doi ani dorinta de a prelua controlul asupra grupurilor de stat, adeseori considerate bastioane ale conservatorismului economic si mari generatoare de mita.
Seful Sasac, Jiang Jiemin, a aparut in aceasta luna in fata justitiei, sub acuzatia de coruptie.
In China, marile companii publice, unde directorii sunt numiti de inaltele autoritati comuniste, sunt acuzate ca formeaza un stat in stat, vampirizand economia nationala.
Acestor mastodonti li se reproseaza ca beneficiaza de enorme privilegii, precum accesul preferential la creditul bancar si la licitatiile publice, precum si ca asfixiaza intreprinderile mici si mijlocii care promoveaza inovatia.
Ele acuzate, de asemenea, ca sunt principalul obstacol in calea reformelor.
Cu aceasta reforma, guvernul incearca sa imbunatateasca eficienta acestor grupuri publice, asa cum a procedat cu producatorii de trenuri CNR si CSR.
Cele doua grupuri controlate de stat produceau vagoane si locomotive iar fuziona lor recenta a vizat crearea unei firme puternice, capabile sa exporte tehnologia chineza de trenuri de mare viteza.