Sari direct la conținut

Chinezii de la ZTE vor construi o noua retea 4G de tip LTE pentru Cosmote Romania

HotNews.ro

Grupul chinez de telecomunicatii ZTE Corporation a anuntat marti ca a castigat un contract cu Cosmote Romania pentru a-i transforma reteaua sa existenta 2G / 3G si a-i construi o noua retea 4G/LTE (Long Term Evolution) in sudul Romaniei. Se estimeaza ca ar putea fi necesara instalarea a peste 3.000 de statii de baza, ceea ce va consolida pozitia ZTE pe piata LTE europeana. Acesta nu este primul contract in care ZTE furnizeaza echipamente de telecomunicatii pentru Cosmote Romania. In 2010, chinezii au finalizat un proiect de tip UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) pentru Cosmote Romania.

  • „ZTE este foarte recunoscator ca COSMOTE Romania, din nou, ne-a ales ca partener strategic. Reteaua LTE a COSMOTE Romania va folosi produse si solutii cele mai avansate produse si solutii din lume, pentru a imbunatati experienta clientilor”, a declarat Xiong Hui, vicepresedintele ZTE.

Pana la sfarsitului lunii iulie 2014, ZTE avea castigate 146 de contracte comerciale LTE/EPC in intreaga lume, reprezentand 70% din tarile care au investit in LTE. Grupul chinez ZTE sustine ca are cea mai rapida crestere dintre furnizorii LTE la nivel mondial, cu o cota de piata de aproape 20% in 2013. ZTE a lansat retele LTE pentru China Mobile, China Telecom, Hutchison, Softbank, KPN, Telenor, TeliaSonera, Vodafone, VimpelCom, si Bharti.

In 2012 a avut loc cea mai mare licitatie de telefonie mobila organizata vreodata in Romania, in care a fost realocat spectrul radio utilizat de Orange, Vodafone si Cosmote in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G dar si in benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN), pentru servicii 4G.

Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telekom au cumparat 85% din spectrul radio scos la licitatie, pentru care au platit taxe de licenta a caror valoare cumulata s-a ridicat la 682.136.036 euro.

In urma licitatiei, Cosmote si-a adjudecat 1 bloc in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 5 blocuri in banda de 1800 MHz si 2 blocuri in banda de 2600 MHz FDD), valabile pentru perioada 2014-2029, contra sumei de 179.880.000 euro reprezentand taxa de licenta.

Cosmote si-a reinnoit astfel drepturile de utilizare asupra portofoliului de spectru detinut in prezent, majorandu-l totodata cu 58%.

  • Cosmote si Romtelecom isi vor schimba denumirea legala si vor actiona sub brandul Telekom Romania de la jumatatea lunii septembrie 2014

COSMOTE, parte a grupului elen OTE, are operatiuni majore in tarile din Europa de Sud-Est, inclusiv in Grecia, Albania si Romania.

In Romania, Cosmote si Romtelecom sunt controlate de grupul elen OTE, care la randul sau este controlat de grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni.

In 14 august 2014, Romtelecom si Cosmote Romania au anuntat ca isi vor schima denumirea legala in Telekom Romania Communications, respectiv Telekom Romania Mobile Communications si ca de la jumatatea lunii septembrie, ele vor activa sub brandul Telekom Romania.

Luni, 25 august, cele doua companii au comunicat ca in 12 septembrie 2014 vor organiza o conferinta de presa in care „vor anunta oficial noul brand pe piata din Romania”.

  • Romtelecom si Cosmote, avand ca tert sustinator pe chinezii de la Huawei, vor construi o retea nationala de internet broadband in zonele defavorizate din tara, pentru 83,1 milioane de euro

ZTE nu este singurul producator chinez cu care Romtelecom si Cosmote, dar si alti operatori locali de comunicatii mobile, coopereaza pe piata din Romania.

Romtelecom si Cosmote, avand ca tert sustinator pe furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, au castigat concesionarea lucrarilor de construire si operare a unei retele nationale de internet broadband in zonele defavorizate din tara, contracte in valoare de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat prin fonduri UE. Reteaua va fi amplasata in 783 de localitati din 40 de judete, in care traiesc aproape 400.000 de locuitori.

Ce inseamna un tert sustinator

Potrivit „OUG nr. 34 din 2006 – Art. 190 – (1) Capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului/candidatului poate fi sustinuta, pentru indeplinirea unui contract, si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant/candidat si persoana respectiva, in masura in care acea sustinere se refera numai la resurse tehnice si/sau profesionale”.

Altfel spus, tertul sustinator este o persoana care are o garantie suplimentara in vederea indeplinirii de ofertanta a obligatiilor contractuale. Potrivit specialistilor consultati de HotNews.ro entitatea sustinatoare nu este o inlocuitoare a ofertantului, acesta din urma are obligatia de a indeplini criteriile de calificare, sustinerea putand avea ca obiect numai o parte dintre aceste criterii, economice, financiare, tehnice etc.

Experti consultati de HotNews.ro sustin ca desi tertul sustinator prezinta un angajament ferm in atribuirea unui contract, autoritatea contractanta nu are nicio parghie pentru a-i angaja raspunderea daca nu se executa contractul.

In legatura cu rolul si responsabilitatea juridica a Huawei in acest contract, oficialii celor doua companii au precizat pentru HotNews.ro urmatoarele:

„Data fiind complexitatea proiectului RoNet, pentru a oferi garantii suplimentare autoritatilor ca atat Romtelecom, cat si COSMOTE pot livra, conform prevederilor contractuale, in orice circumstante, s-a optat pentru selectarea unui partener cu experienta in ceea ce priveste astfel de proiecte, ca „tert sustinator”. Acesta are rolul de a oferi suport, doar daca este necesar, in circumstante extraordinare.

Astfel, Huawei Technologies S.R.L si-a asumat sa fie raspunzator fata de autoritatea contractanta (in speta Ministerul pentru Societatea Informationala) in cazul in care Romtelecom/COSMOTE nu isi executa propriile obligatii asumate prin contractul de achizitie publica semnat cu Ministerul.

Reiteram ca Romtelecom, COSMOTE si subcontractorii selectati sunt responsabilii pentru derularea integrala a proiectului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro