Chris Batalliard, CEO Zapp: Lansarea comerciala a serviciilor 3G, cel mai tarziu in toamna acestui an
Operatorul de telefonie mobila Telemobil (Zapp) va avea o retea functionala 3G, care sa ofere acoperire in 19 cele mai mari orase din Romania, pana la data de 30 iunie 2008, dar lansarea comerciala a serviciilor 3G va avea loc cel mai tarziu undeva in toamna anului 2008, a anuntat marti, Chris Batalliard, directorul executiv al companiei. Conform prevederilor licentei, Zapp este obligata sa aiba o retea 3G completa pana la sfarsitul anului 2011, iar acesta este primul pas al acestui proces. Oficialii Zapp sustin ca odata cu lansarea comerciala a serviciiilor 3G vitezele de transfer de date vor ajunge pana la 7.2 Mbps.
„Odata cu terminarea acestei faze din derularea retelei UMTS, peste 5.5 milioane de romani vor fi in zona de acoperire a retelei 3G de la Zapp, inseamnand ca Zapp si-a indeplinit cu succes obligatiile din licenta 3G care prevede acoperirea a 26% din populatia Romaniei in aceasta prima faza”, a precizat Chris Batalliard.
Reprezentantii operatorului au precizat ca este vorba despre cele mai mari orase in ordinea populatiei, incepand cu Bucuresti si ca in prezent Zapp are deja instalata cate cel putin o statie 3G in 11 din cele 19 orase. Potrivit acestora, primele orase complete din punct de vedere al acoperirii 3G, adica avand toate site-urile instalate si functionale, urmeaza sa intre in teste finale la sfarsitul saptamanii viitoare.
Noua retea – numai pentru servicii de date si viteze de pana 7,2 Mbs la descarcare si pana la 384 kbs la incarcare
Reteaua 3G in 2100 Mhz va fi bazata pe tehnologia UMTS/HSDPA furnizata de grupul chinez ZTE. Oficialii Zapp nu au facut publice nici valoarea contractului cu ZTE, nici valoarea investitiei pentru furnizarea noilor servicii, dar spun ca noua retea va oferi exclusiv servicii de date.
„Reteaua care urmeaza a fi dezvoltata de Zapp in frecventa de 2100 Mhz va fi dedicata in exclusivitate furnizarii serviciilor de date. In acelasi timp reteaua existenta in 450 Mhz, care in acest moment furnizeaza atat servicii de date cat si servicii de voce, va trece in perioada urmatoare printr-o faza de extindere majora, imbunatatind astfel atat calitatea semnalului cat si aria de acoperire. Cu noua retea 3G, Zapp va avea posibilitatea de a oferi viteze de transfer de date de 3 ori mai mari decat in prezent, pana 7,2 Mbs la descarcare si pana la 384 kbs la incarcare”, au explicat oficialii Zapp.
Tarifare in euro, de la 1 iunie
Conducerea companiei a mai anuntat ca incepand cu data de 1 iunie 2008, tarifele practicate de Zapp vor fi exprimate in euro.
„Rata de conversie pentru trecerea de la USD la EURO va fi calculata ca medie a cursurilor de schimb BNR pentru EURO/RON si USD/RON din ultimele 2 trimestre. Astfel, clientii nostri vor beneficia in continuare de tarifele avantajoase oferite pana in prezent. Prima factura cu tarifele exprimate in EURO pentru serviciile consumate in luna iunie va fi primita de catre abonatii Zapp in luna iulie 2008, 1 USD fiind 0,6792 EURO. Suma finala de pe factura va fi, in continuare, prezentata in RON. Facturarea va avea ca baza de calcul tarifele in EURO care vor fi transformate in RON la cursul de schimb al BNR din data emiterii facturii”, au explicat reprezentantii Zapp.
Zapp era ultimul operator de telefonie mobila din Romania care avea tarifele in dolari. Potrivit directorului executiv al Zapp, schimbarea este influentata de orientarea economiei romanesti spre euro, inlesnind in acelasi timp o evaluare mai rapida a preturilor.
Pe 30 iunie, Zapp si RCS&RDS dau socoteala pentru promisiunile 3G
Telemobil si RCS&RDS au castigat in luna octombrie a anului 2006 concursul pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G). Marele perdant a fost Cosmote, singurul dintre participantii la licitatie cu experienta, dar a carui oferta a fost surprinzator de slaba, mai ales la criteriul „acoperirea geografica si a populatiei”. In procesul de evaluare, criteriul cel mai important l-a reprezentat acoperirea geografica si a populatiei (55 puncte), urmata de fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.
Pentru Zapp si RCS&RDS, la sfarsitul lunii iunie a acestui an se incheie prima faza a implementarii retelelor 3G, in luna februarie a acestui an, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu, atentionand asupra faptului ca cei doi operatori vor da socoteala pentru promisiunile legate de acoperirea 3G.
Nerespectarea obligatiilor asumate le-ar putea aduce celor doua companii amenzi substantiale sau chiar retragerea licentelor.