Cine ține în brațe pe cine? Cu cât contribuie fiecare regiune la PIB-ul României
Schimbul de replici dintre Sorin Grindeanu și Nicușor Dan pe tema ”mutării” Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei a iscat un val de dezbateri printre cititorii noștri, pe tema: ce regiune ”ține în spate” o alta din punct de vedere economic. Așa că am zis să ne uităm pe cifre.
Primarul general Nicușor Dan spune că „Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni”, dimpotrivă. Și are dreptate. Potrivit celor mai recente date disponibile la Institutul Național de Statistică, Capitala „producea” în 2019 peste un sfert din PIB. Banatul contibuie cu 9,5%, oltenii ”aduc” 7,7% (cel mai puțin), Moldova contribuie cu 10,3% iar regiunea sud-est cu 9,4%. Prin urmare, ordinea în care regiunile contribuie la PIB este: București, zona de Nord-Vest, Muntenia, Centrul țării, Moldova, Regiunea Sud-Est, Banat și Oltenia.
Au existat mici schimbări în clasament în ultimii 22 de ani.
În anul 2000, graficul arăta ca mai jos:
Ordinea, acum 22 de ani era următoarea: Capitala, urmată de Muntenia, Centrul țării, Moldova, Regiunea Sud-est, zona de Nord-Vest, Banatul și Oltenia. Prin urmare, Nord-Vestul României a cedat al doilea loc Munteniei, regiunea Centru a coborât pe locul al patrulea ( de pe 3), iar Moldova a coborât de pe locul 4 pe locul 6 .
Ca o situație intermediară, mai jos aveți contribuția regiunilor la PIB (în %) în anul 2010: