Sari direct la conținut

Coface: Peste 10.400 de firme din Romania au intrat in insolventa de la inceputul anului

HotNews.ro

Peste 10.400 de firme din Romania se aflau in diferite stadii ale procedurii de insolventa in prima jumatate a acestui an, cele mai multe dintre acestea activand in comert si constructii, se arata intr-un studiu al Coface Romania realizat pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Coface arata ca numarul cazurilor de insolventa inregistrate in primele sase luni a crescut cu aproximativ 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Marea majoritate a companiilor care au intrat in insolventa, adica 95%, sunt SRL-uri, urmate de SA-uri, care detin o pondere de 3%, restul de 2% fiind reprezentat de celelalte forme de organizare.

Reprezentantii Coface arata ca se observa o concentrare puternica a numarului de insolvente pe primele trei sectoare, comertul cu amanuntul, comertul cu ridicata si constructii, acestea reprezentand peste 50% din totalul numarului de falimente inregistrate in prima parte a anului 2009.

„Acest lucru nu este surprinzator avand in vedere ca pe langa scaderea vanzarilor produselor alimentare, bauturi si tutun cu 3% si a celor nealimentare cu 9,2%, asistam si la o modificare a obiceiurilor de cumparare ale populatiei (…). In continuare comertul prin hypermarketuri contribuie la cvasi disparitia micilor comercianti, numarul de clienti inca dispusi sa achizitioneze de la acestia continuand sa scada”, se arata in studiu.

In document se mai arata ca blocajul financiar din ultima perioada a anului 2008 si din prima jumatate a acestui an a afectat profund companiile din sectorul constructiilor, rezultatul imediat fiind crestere continua a numarului de cereri de insolventa.

Bucuresti se mentine pe primul loc intre judetele cu cel mai mare numar de insolvente inregistrate in primul semestru, cu 1.195 cazuri inregistrate, reprezentand 11,45% din numarul cazurilor de insolventa. Topul este completat de judetul Constanta si judetul Bihor, cu 752, respectiv 675 cazuri de insolventa. Pe urmatoarele locuri se afla judetul Brasov (618 cazuri), Cluj (511 cazuri), Prahova (444 cazuri), Satu Mare (407 cazuri), Arad (401 cazuri), Galati (392 cazuri) si Timis (323 cazuri).

Astfel, judetele situate pe primele zece pozitii ale clasamentului concentreaza peste 50% din totalul cazurilor de insolventa.

Coface acorda Romaniei rating de tara B

Cristian Ionescu, country manager Coface Romania, aprecizaa ca ratingul de tara al Romaniei, se poate imbunatati deindata ce decontarile se vor ameliora, avind in vedere ca acesta este un rating pe termen scurt. Rating B inseamna mediu economic si politic instabil care poate afecta comportamentul la plata al companiilor.

Acesta a mai spus ca „pentru 2010, perspectivele sint mai degraba pesimiste”, estimand o crestere economica de 0,5-1%, care va depinde de iesirea din recesiune a marilor economii. „Vom iesi din criza in trimestrul doi sau trei din 2010”, a mai precizat Ionescu.

Ratingul de tara al Coface analizeaza riscul de intrare in incapacitate de plata a companiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro