Comenzile industriale din Germania au crescut in decembrie datorita cererii din afara zonei euro
Comenzile industriale din Germania au crescut mai mult decat asteptarile economistilor in luna decembrie, pe fondul unei cereri ridicate din afara zonei euro. Ajustate cu efectele sezoniere si cu inflatia, acestea au avut in luna decembrie 2011 o crestere cu 1,7 procente fata de luna noiembrie, cand scaderea a fost de 4,9 procente, a spus ministerul german al economiei. Previzionarile economistilor indicau o crestere de un procent, conform mediei a 36 de estimari din cadrul unui sondaj Bloomberg.
„Este prea devreme pentru a numi acest fapt drept o revenire”, a spus Carsten Brzescki, economist senior la ING Group in Bruxelles. „Cu toate acestea, exista o cerere suficienta pentru bunurile fabricate in Germania pentru a mentine functional motorul economic in 2012.”
Indicele increderii in mediul de afaceri din Germania a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni in ianuarie, confirmand astfel ca cea mai mare economie a Europei va face fata crizei datoriilor si poate evita o recesiune profunda. In acelasi timp, guvernul si Fondul Monetar International au redus previziunile de crestere pentru 2012 din cauza scaderii cheltuielilor bugetare din cele 17 state membre ale zonei euro si reducand astfel cererea pentru bunurile nemtesti in cea mai mare piata de export a Germaniei.
Comenzile din cadrul zonei euro au scazut cu 6,8 procente in decembrie, arata un raport publicat luni. Cererea interna a scazut cu 1,4 procente. In aceeasi luna cererile din afara zonei euro au crescut cu 12,3 procente, ceea ce compenseaza scaderea de 10 procente din noiembrie. In plus, cererea de bunuri pentru folosinta indelungata a crescut cu 2,8% in decembrie, in timp ce bunurile de consum au inregistrat o crestere de 1,9 procente. Cursul euro-dolar a fost putin afectat de publicarea acestui raport, euro fiind tranzactionat la Frankfurt la un curs de 1,3055 dolari dupa momentul anuntului.
In cifre anualizate, cererea pentru productia intreprinderilor germane a ramas neschimbata in decembrie, cand se ajusteaza datele cu zilele lucratoare. Ministerul economiei a spus, de asemenea, ca in ultimul trimestru al anului trecut comenzile din industrie au scazut cu 1,4 procente.
Siemens AG, cea mai mare companie din Germania, estimeaza ca in anul 2012 tintele de profit vor fi mult mai greu de atins. In plus, 24 ianuarie, FMI a redus cresterea economica previzionata pentru Germania de la 1% la 0,3%, invocand o posibila recesiune semnificativa in zona euro.
Presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a spus ca aceasta perspectiva este prea pesimista, Bundesbank-ul previzionand o crestere de 0,6% pentru anul 2012.
Robert Bosch GmbH, cel mai mare producator de componente auto din lume, a mentionat pe 25 ianuarie ca veniturile sale au crescut cu 8,8% anul trecut, datorita expansiunii pietelor interne europene. Intreprinderea cu sediul la Stuttgart vede in anul 2012 o crestere a vanzarilor cuprinsa intre 3 si 5%.
Increderea investitorilor europeni a crescut la cel mai mare nivel din ultimele sapte luni in februarie, a spus tot luni institutul de cercetare Sentix. In decembrie, Banca Centrala Europeana a imprumutat bancile europene cu 489 miliarde de euro pe trei ani in efortul de a debloca o piata a creditelor inghetata.
De atunci, ratele dobanzii pe pietele monetare si randamentele titlurilor spaniole si italiene au coborat, acest fapt semnalizand o relaxare a crizei datoriilor suverane din zona euro.
„Noi observam stabilizarea pe toate planurile”, a spus Jana Meier, economist la HSBC Trinkaus&Burkhardt in Dusseldorf, Germania. „Riscul pentru economia Germaniei este reprezentat de implementarea unor masuri de austeritate aditionale din partea guvernelor din zona euro.”