Sari direct la conținut

Comisia Europeana vrea argumente solide care sa confirme "acoperirea" si "rezonabilitatea" tarifelor de internet mobil in Romania pentru a schimba soarta unor fonduri de 84 de milioane de euro

HotNews.ro

Autoritatile romane au discutat la inceputul acestei luni cu oficialii Comisiei Europene intentia de realocare a unor fonduri UE de 84 milioane de euro, aprobate anterior pentru servicii de internet broadband, catre servicii de e-guvernare in proiectul eRomania, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor. Rezultatul? Executivul european a cerut efectuarea unui studiu suplimentar care sa confirme aria de acoperire si rezonabilitatea tarifelor pentru serviciile broadband mobile, cu care se lauda autoritatile si operatorii din tara, subliniind si ca este nevoie de masuri care sa asigure ca nu ar mai fi necesare aceste fonduri pentru internet broadband, inainte de a finanta alte proiecte nationale.

„In data de 02.06.2010, in cadrul Comitetului de Monitorizare, unde au fost prezenti si reprezentanti ai Comisiei Europene, s-a discutat intentia MCSI de a propune realocarea sumei spre domeniul 3.2.1. e-guvernare, din cadrul Axei III POS CCE. Tinand cont de evolutia acoperirii cu servicii de comunicatii in banda larga la nivelul Romaniei, prin realizarea unor investitii private in acest domeniu, investitii care ar putea pune sub semnul intrebarii necesitatea utilizarii fondurilor publice in acest scop, membrii Comitetului au recomandat efectuarea un studiu suplimentar din partea ANCOM pentru a se confirma aria de acoperire si rezonabilitatea tarifelor pentru serviciile broadband mobile, urmand ca decizia de realocare sa fie luata dupa comunicarea acestor rezultate”, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Comunicatiilor (MCSI).

Mai mult, explica oficialii MCSI, in cadrul intalnirii „s-a subliniat faptul ca utilizarea fondurilor respective pentru finantarea altor proiecte importante la nivel national ar fi oportuna, dupa luarea masurilor asiguratorii ca nu ar mai fi necesara implementarea operatiunii de broadband prevazute in program”.

  • Povestea a 84 de milioane de euro destinati pentru dezvoltarea infrastructurii broadband din Romania

Mai precis, este vorba de fonduri europene de 84 de milioane de euro, destinate protrivit aprobarii obtinute din partea Comisiei Europene, unor proiecte care sa duca la crearea infrastructurii de comunicatii in banda larga mai ales in zonele fara acoperire din tara.

Alocarea acestor fonduri a fost obtinuta in urma strategiei nationale de broadband care isi propune ca pana in 2013 toata populatia tarii sa aiba acces la servicii de internet broadband.

Cu toate acestea, la inceputul acestei luni, oficialii Ministerului Comunicatiilor au anuntat intentia de a muta aceste fonduri catre proiecte care vizeaza servicii de e-guvernare care sa fie interconectate cu viitoarea platforma eRomania, proiectul national de informatizare a serviciilor publice.

  • Doar 846 de localitati avand peste 200.000 de locuitori nu erau acoperite de retele broadband in martie 2010

Ce i-a determinat pe oficialii din minister sa faca asta? Acestia sustin ca pentru implementarea unor proiecte cu finantare europeana pentru internet broadband au avut intalniri cu oficialii europeni in luna martie a acestui an. In urma discutiilor, oficialii romani s-au angajat sa solicite autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) sa faca un studiu pentru identificarea zonelor fara acoperire cu servicii de comunicatii electronice in banda larga din Romania.

Rezultatele au aratat ca in martie 2010:

  • exista un numar de 846 de localitati (cu o populatie de 202.138 locuitori – constituind 0.94 % din populatia Romaniei – si un numar de 76.505 gospodarii) care nu erau acoperite cu retele de acces de comunicatii electronice care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga.
  • dintre acestea, in 747 localitati (cu o populatie de 148.371 locuitori si un numar de 56.358 gospodarii) nu existau nici segmente de backhaul. 
  • se preconizeaza ca in urmatorii trei ani, conform intentiilor de dezvoltare exprimate de respondenti, vor mai fi doar 433 de localitati fara acoperire cu retele de acces de comunicatii electronice care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga.

„Avand in vedere rezultatele studiului ANCOM, MCSI considera ca dinamica pietei este pozitiva, rezolvand problema acoperirii populatiei fara a fi necesara interventia statului roman. Asadar, MCSI solicita realocarea sumei de 84 milioane euro din fondurile destinate crearii infrastructurii de comunicatii in banda larga catre proiectele ce vizeaza dezvoltarea serviciilor publice electronice”, precizeaza oficialii ministerului.

  • De ce solicita MCSI realocarea sumei de 84 milioane euro catre e-Romania?

Argumentele Ministerului Comunicatiilor pentru implementarea acestei masuri:

  • gradul de interes manifestat de autoritatile publice (valoarea totala a granturilor solicitate in cadrul primului apel de proiecte depaseste aprox 500 milioane euro, fiind de aproape 4 ori mai mare decat suma totala disponibila pentru perioada 2007-2013, care se ridica la aprox 190 milioane euro);
  • necesitatea modernizarii serviciilor publice;
  • faptul ca investitiile private realizate de operatorii de comunicatii au condus in mai 2010, conform studiului realizat de ANCOM, la acoperirea a 99% din populatia Romaniei cu acces la infrastructura de comunicatii in banda larga, restul de populatie care nu beneficiaza de acces la ora actuala fiind in mediul rural;
  • existenta unor planuri de investitii private prin care pana la sfarsitul anului 2013 numarul populatiei ce va beneficia de acces la servicii de comunicatii in banda larga va ajunge la aproximativ 99,5%.
  • MCSI, acuzat ca incearca sa „pacaleasca” monitorizarea Comisiei Europene pentru aceste fonduri

Reactia Ministerului Comunicatiilor vine dupa ce, tot in aceasta luna, liberalul Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, a acuzat ministerul de deturnare de fonduri si de incercarea de utilizare a acestor bani fara un control atent din partea Comisiei Europene.

„Deturnarea acestor bani mi se pare in contradictie totala cu interesele tarii si cu strategia aprobata de acest guvern in care era prevazut ajutor de stat pentru dezvoltarea acestor retele. Investitiile in broadband erau strict controlate de directoratul Agenda Digitala al Comisiei Europene, in conditiile in care la mijloc erau si probleme care tineau de concurenta. In aceasta forma, acesti bani vor fi cheltuiti fara un control strict al CE”, declara la acel moment pentru HotNews.ro Dan Georgescu.

Astazi, 23 iunie, in cadrul unui seminar organizat de reprezentanta Comisiei Europene in Romania cu privire la strategia „O agenda digitala pentru Europa”, plan de actiune pentru impulsionarea prosperitatii la nivelul UE, oficialii MCSI au negat orice astfel de incercare.

„Acoperirea este precara la internetul broadband fix. Din punctul de vedere al acoperirii cu internet mobil sa stiti insa ca Romania este acoperita mult mai bine si acces la aceste servicii avem in peste 90% din populatie. In ce priveste supravegherea cred ca toti banii care vin din partea UE sunt la fel de bine monitorizati. Din acest punct de vedere va asigur ca avem de semnat atatea rapoarte si documente incat nu cred ca se pune problema de a fi mai putin supravegheati intr-un domeniu sau altul”, a precizat Iosif Moldovan, secretar de stat in MCSI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro