Concurenta pe piata TV va creste de la 17 iunie 2015 in special in Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Ramnicu Valcea, Sibiu si Satu Mare
Licitatia pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra (receptionata din eter si nu prin cablu sau satelit) a trezit un interes extrem de scazut in piata. Doar noua licente regionale au fost adjudecate de catre cele cinci firme care au participat la licitatie, cele mai multe fiind castigate de 2K Telecom, firma controlata de familia deputatului Sebatian Ghita, care si-a adjudecat 4 licente in Bucuresti si una in Ploiesti. In rest, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped si Digital Video Broadcast si-au adjudecat fiecare cate o licenta regionala pentru Iasi, Ramnicu Valcea, Sibiu si Satu Mare. Toate licentele sunt valabile incepand din 17 iunie 2015 pentru o perioada de 10 ani.
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri, 28 ianuarie, castigatorii licitatiei pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra scoase anul trecut la licitatie, in contextul incetarii totale a semnalului TV analogic terestru in 17 iunie 2015.
Toate cele cinci companii participante la aceasta licitatie si-au adjudecat multiplexurile pentru care au licitat.
Astfel, 2K Telecom si-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 in Bucuresti si unul in Ploiesti), Radio M Plus a obtinut 1 multiplex regional (Iasi), Regal si-a adjudecat 1 multiplex regional (Ramnicu Valcea), Cargo Sped a castigat 1 multiplex regional (Sibiu), iar Digital Video Broadcast si-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare), toate licentele fiind valabile pentru perioada 17.06.2015 – 17.06.2025.
- 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita – 67,12% (fratele deputatului Sebastian Ghita), Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu – 24,83%.
Companiile Regal si Cargo Sped vor intra in runda de alocare, care se va desfasura in data de 11 februarie 2015, pentru stabilirea multiplexului castigat dintre cele doua scoase la licitatie in cadrul categoriilor in care au depus oferta. Dupa runda de alocare, ANCOM va anunta rezultatele finale ale licitatiei, inclusiv taxele de licenta pe care fiecare dintre companiile castigatoare va avea obligatia de a le achita.
- Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.
Printr-un multiplex digital se pot furniza 15 canale TV in format Standard Definition (SD) sau numai 4 canale TV in format High Definition (HD) ori o combinatie intre canale TV SD si cele in format HD.
La licitatie nu a existat nici un interes pentru cele doua multiplexuri digitale nationale licitate.
Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, era de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet.
- Informatie de context: Ce inseamna trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania
Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.
Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.
Acesta este motivul pentru care in vara anului trecut, ANCOM a demarat procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.
Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.
La sfarsitul anului trecut, ANCOM a demarat inca o licitatie, ai carei castigatori au fost anuntati miercuri, pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra, inclusiv pentru cele doua multiplexuri digitale nationale nealocate in licitatia anterioara.
- 14 programe TV in format SD vor putea fi receptionate ‘free to air’ in mod treptat la nivel national, incepand cu 17 iunie 2015
Oficialii SNR au precizat anterior pentru HotNews.ro ca programele TV transmise pe unul din cele trei multiplexuri digitale vor fi free to air, in conditiile impuse de licenta, si vor apartine atat TVR, cat si posturilor private care vor primi licenta de program de la CNA. Capacitatea acestui multiplex digital (MUX 1) este de 14 programe SD sau o combinatie de canale SD, HD.
Programele transmise pe cele doua MUX-uri comerciale vor urma politica posturilor private, singurele abilitate sa stabileasca regimul acestora (free to air sau cu plata). Bineinteles, toate aceste posturi vor trebui autorizate de CNA.
- Preturile si conditiile de receptie pentru televiziunea digitala terestra
Potrivit SNR, „pretul platit de populatie pentru receptia programelor MUX-ului 1 este de ‘0’ lei. Pretul programelor televiziunilor private de pe MUX-urile comerciale va fi stabilit de acestea.
Fiecare telespectator va plati o singura data pretul set top boxurilor, necesare receptiei in format DVB-T2, daca nu au receptoare cu acest sistem instalat.
- Conditiile de receptie pentru televiziunea digitala (echipamente necesare)
– Televizor cu receptie digitala marcat cu indicativul DVB-T2 (Digital video broadcasting terestrial 2) – si nu cu alte indicative precum DVB-T, TNT, HD READY sau HD TV) Pretul televizorului poate incepe de la 300 Euro. Alternativ, orice alt tip de televizor la care se poate cupla un set top box DVB-T2, fiind necesara si achizitia unui asemenea set top box la un pret care variaza in jurul a 30 Euro.
– Antena clasica sau antena pentru receptie digitala de camera sau de exterior care se poate achizitiona la pret in jur de 10 euro.
– Existenta semnalului DVB-T2 in zona de receptie. (Sursa: ARCA)
Ramane de vazut daca aparitia acestei noi platforme TV va crea vreo presiune in aceasta piata, in conditiile in care la sfarsitul anului 2013peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV. In mediul rural erau 2,5 milioane de abonati TV, adica 38% din numarul total, cei mai multi dintre acestia fiind abonati la servicii TV prin satelit (DTH).
Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonati la retele satelit de tip DTH (-0,2% fata de anul 2012), iar 56 de mii de abonati receptionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% fata de anul 2012).