Conducerea SNR, despre viitoarele disponibilizari de angajati: Nu mai este nevoie de functii precum bucatar, fochist sau peisagist in conditiile actuale de criza
Conducerea Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) a inceput pe 20 iulie consultarile cu sindicatele privind noi disponibilizari de personal, pentru eficientizarea activitatii companiei. Dupa ce sindicalistii au acuzat saptamana trecuta, ca in SNR se incearca disponibilizarea mascata a circa 800 de angajati, sub pretextul unor „relocari”, conducerea SNR a transmis luni un raspuns catre HotNews.ro in care spune ca procedura de concediere a angajatilor se face potrivit legii. Sindicalistii au mai precizat luni ca vor ataca in instanta Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind relocarea a circa 800 de angajati si ca o disponibilizare a 40% din personal va bloca activitatea SNR.
„Procedura de concediere a angajatilor din cadrul Radiocom se desfasoara cu respectarea dispozitiilor Contractului Colectiv de Munca al Radiocom si a tuturor actelor normative care reglementeaza legislatia muncii si cu consultarea sindicatelor”, se arata in raspunsul transmis abia luni de conducerea SNR, ca reactie la un articol HotNews.ro privind un protest demarat la inceputul saptamanii trecute de sindicalistii SNR.
Precizam ca in acest moment ne aflam in faza consultarilor cu reprezentantii sindicatelor pe marginea propunerii noastre.
Conducerea SNR
Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune, a avertizat martea trecuta ca in SNR se incearca disponibilizarea ilegala a circa 800 de angajati, fapt ce ar putea duce la intreruperi foarte mari de comunicatii.
Mai mult sindicalistii se plangeau ca Ordonanta de Urgenta cu programul de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor SNR promovata de ministerul Comunicatiilor si adoptata in luna mai din acest an, in care se prevede relocarea a 763 de salariati incalca legislatia.
- Conducerea SNR: Exista functii de care nu mai este nevoie in conditiile actuale de criza
Exista functii in cadrul organigramei Radiocom de care Societatea nu are nevoie in conditiile actuale de criza (e.g. bucatar, fochist, statistician, masinist, dactilograf, tapiter, impiegat auto, tinichigiu, strungar, peisagist etc.), in care se impun o eficientizare a activitatii si o optimizare a costurilor
Conducerea SNR
Conducerea SNR a precizat marti ca pe 20 iulie au fost initiate discutiile cu sindicalistii, potrivit dispozitiilor legale, privind masuri de rentabilizare a structurii organizatorice si de personal in SNR.
” (…) in sedinta din data de 20 iulie 2010, Consiliul de Administratie a fost informat cu propunerea de fundamentare si justificare tehnico – economica a actiunii de reorganizare si restructurare in vederea eficientizarii si a rentabilizarii structurii organizatorice si de personal a Societatii noastre. La aceasta sedinta au participat, in calitate de invitati, si reprezentantii celor doua Sindicate”.
Reprezentantii SNR spun ca anumite functii nu-si mai au locul in actualele conditii economice.
„Datorita procesului de retehnologizare care a avut loc la nivelul statiilor de radiocomunicatii exista multiple situatii in care numarul de personal angajat in locatiile respective depaseste necesarul de personal pentru o desfasurare optima a activitatilor din cadrul Societatii. De asemenea, exista functii in cadrul organigramei Radiocom de care Societatea nu are nevoie in conditiile actuale de criza (e.g. bucatar, fochist, statistician, masinist, dactilograf, tapiter, impiegat auto, tinichigiu, strungar, peisagist etc.), in care se impun o eficientizare a activitatii si o optimizare a costurilor”.
- Sindicalistii nu accepta o disponibilizare masiva de personal
De cealalta parte, sindicalistii nu refuza ideea de noi disponibilizari in vederea eficientizarii activitatii societatii, dar avertizeaza ca disponibilizarea a circa 800 de angajati, anuntata inclusiv de ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, ar duce la blocarea societatii.
„Nu consider ca nu trebuie sa analizam ceea ce inseamna disponibilizare, dar toata lumea trebuie sa inteleaga, inclusiv Ministerul Comunicatiilor, ca societatea a trecut prin trei etape de disponibilizari in 2005, 2007, 2009. Acele etape au avut ca motivatie serioasa retehnologizarea societatii. Ori aceasta etapa s-a incheiat la sfarsitul lui 2009. Am facut disponibilizari si ne-am dimensionat la un anume personal. Ca de aici incolo putem discuta si alte aspecte, este adevarat. Asta inseamna ca vom face doar unele imbunatatiri, nu o disponibilizare in masa de 40% din personalul societatii. Concedierea a 800 de angajati va bloca activitatea societatii”, a spus Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii.
- Sindicalistii vor sa atace in instanta Ordonanta de Urgenta privind relocarea a circa 800 de angajati
Sindicalistii ameninta ca in perioada urmatoare vor ataca in instanta Ordonanta de Urgenta in care se prevede relocarea a circa 800 de angajati.
„Consideram ca OUG a Guvernului este ilegala si va fi atacata in instanta de Federatie. Am demarat actiunea de trimitere catre instanta a documentelor privind ilegalitatea ordonantei de urgenta a guvernului in ceea ce priveste relocarea angajatilor. In fapt, respectiva Hotarare nu este urmarea unui studiu in societate. Ordonanta are ca pilon principal observatiile unei firme de consultanta, Roland Berger. Aceasta nu poate decat sa-ti dea informatii. Conducerea societatii analizeaza sa vada daca lucrurile sunt asa si ce masuri trebuie luate. Nu am fost consultati de firma in cauza”, a mai precizat Campeanu.