Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei atentioneaza asupra unui posibil comportament anticoncurential pe piata serviciilor de informatii privind abonatii

HotNews.ro

Consiliul Concurentei a atentionat luni cu privire la un posibil comportament anticoncurential pe piata serviciilor de informatii privind abonatii, servicii care, conform reglementarilor in vigoare, sunt oferite prin intermediul numerelor de forma 118(xyz). Autoritatea atentioneaza ca, in practica, operatorii asigura informatii privind proprii abonati si prin intermediul unor resurse de numerotatie care nu se regasesc in Planul National de Numerotatie (PNN), fie sunt disponibile numai in interiorul unei retele de comunicatii electronice, fapt care distorsioneaza concurenta.

Consiliul Concurentei subliniaza ca „in prezent, sase furnizori de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au licenta de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN) in vigoare pentru 10 numere nationale scurte de forma 118(xyz) destinate asigurarii serviciilor de informatii privind abonatii. ANCOM a subliniat ca toti cei sase furnizori care actualmente au dreptul de a utiliza numere nationale scurte de forma 118(xyz) au precizat ca asigura prin forte proprii serviciile de informatii privind abonatii, si nu prin asignarea acestor resurse de numerotatie catre terti, pentru furnizarea serviciului de continut. Trei dintre acesti furnizori utilizeaza si alte categorii de resurse de numerotatie din PNN, in afara numerelor nationale scurte de forma 118(xyz), pentru furnizarea catre utilizatorii finali de servicii de comunicatii electronice destinate publicului la puncte fixe si mobile”.

Autoritatea ofera si un exemplu, din reteaua Orange:

  • „De exemplu, in interiorul retelei operate de S.C. Orange Romania S.A. se asigura un serviciu de informatii privind abonatii prin apelarea numarului 300. Acest serviciu este disponibil exclusiv pentru abonatii S.C. Orange Romania S.A. care pot afla numerele de telefon ale altor persoane care sunt abonati la acelasi furnizor. Informatii privind serviciul IA furnizat de S.C. Orange Romania S.A. propriilor abonati se regasesc la urmatoarea adresa de internet: http://www.orange.ro/services/phonebook-ro.html”.

Consiliul Concurentei sustine ca „utilizarea unor resurse de numerotatie sau combinatii alfanumerice ce nu pot fi accesate de utilizatorii altor retele de comunicatii electronice pentru furnizarea de servicii IA (n.a serviciilor de informatii privind abonatii) conduce la distorsionarea concurentei in ceea ce priveste furnizarea serviciilor IA din urmatoarele motive:

  • 1. conduce la ridicarea de bariere structurale la intrare/dezvoltare pe piata serviciilor IA – inclusiv fragmentarea artificiala a pietei serviciilor IA – de catre operatorii retelelor care asigneaza resurse de numerotatie utilizatorilor lor finali si care furnizeaza servicii IA, de natura sa inhibe actiunile pe piata ale furnizorilor de servicii IA concurenti.
  • 2. conduce la ridicarea unor bariere pentru utilizatorii altor retelele in ceea ce priveste obtinerea de informatii privind utilizatorii retelei respective, desi aceste informatii pot fi obtinute de utilizatorii retelei in cauza – prin urmare, singura posibilitate de obtinere a informatiilor cu privire la abonatii retelei respective este de a deveni utilizator al acestei retele. Acest efect este cu atat mai puternic cu cat baza de date care este pusa la dispozitia furnizorilor de servicii IA de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice cuprinde date numai asupra unui numar redus de utilizatori finali ai retelei respective. In consecinta, utilizarea altor resurse de numerotatie decat cele prevazute in PNN pentru furnizarea de servicii IA conduce in cele din urma la reducerea posibilitatii utilizatorilor finali de a alege furnizorul de servicii IA.

Drept urmare, Consiliul Concurentei recomanda Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) sa ia mai multe masuri, printre care si: „interzicerea utilizarii de catre operatorii de comunicatii electronice (care aloca resurse de numerotatie utilizatorilor finali) de resurse de numerotatie sau combinatii alfanumerice care fie nu se regasesc in PNN, fie se afla in domenii ce nu sunt deschise spre alocare din PNN, in vederea furnizarii de servicii de informatii privind abonatii”.

Mai multe detalii in documentul atasat, care a fost publicat luni pe site-ul Consiliului Concurentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro