Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei: Normele de implementare propuse de Primarie pentru NetCity sunt in continuare anticoncurentiale

HotNews.ro
Stadiul retelei NetCity, Foto: NetCity Telecom
Stadiul retelei NetCity, Foto: NetCity Telecom

Proiectul de act normativ pregatit de Primaria Bucuresti cu normele de implementare ale NetCity, reteaua de fibra optica a Capitalei, continua sa prezinte aspecte anticoncurentiale, a precizat pentru pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. La sfarsitul lunii trecute, in pofida modificarilor aduse de consilierii municipali, documentul a primit aviz favorabil de la autoritate cu conditia eliminarii anumitor prevederi care incalca in continuare competitia. Daca acest act va fi adoptat fara a se tine cont de aspectele semnalate, autoritatea de concurenta poate introduce actiune in instanta pentru anularea actului administrativ emis astfel.

„La sfarsitul lunii mai, Consiliul Conurentei a avizat cu conditii proiectul de Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind modificarea Normelor metodologice de aplicare a H.C.G.M.B. nr.252/2008 (referitoare la amplasarea in subteran a echipamentelor si retelelor de comunicatii electronice pe teritoriul municipiului Bucuresti) adoptate prin H.C.G.M.B. nr. 173/27.05.2009”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.

Seful autoritatii de concurenta sustine ca anterior acestui aviz, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a fost informat ca actul normativ contine unele prevederi a caror interpretare si aplicare pot intra sub incidenta Legii Concurentei.

„In urma interventiei autoritatii de Concurenta, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a eliminat doar o parte din aceste prevederi. Ca urmare, am avizat favorabil proiectul, dar cu conditia eliminarii tuturor aspectelor anticoncurentiale”, a spus presedintele institutiei.

  • Consiliul Concurentei poate cere in instanta anularea unui act administrativ emis fara avizul sau

Consiliul Concurentei emite aviz conform pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurential si propune modificarea acelora care au un asemenea efect. Prin urmare, autoritatile locale sunt obligate sa tina cont de avizul autoritatii si sa elimine prevederile anticoncurentiale.

„In cazul in care se constata ca actul normativ a fost emis fara respectarea avizului Consiliului Concurentei, Autoritatea de concurenta poate introduce actiune in instanta pentru anularea actului administrativ emis astfel”, a mai spus Bogdan Chiritoiu.

  • Termenele de reamplasare in subteran a retelelor de comunicatii dupa finalizarea tronsoanelor NetCity sunt in continuare prea scurte

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane Netcity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia Netcity vor fi dezafectate.

  • NetCity Telecom investeste circa 30 milioane euro pentru 300 kilometri de retea NetCity pana la finele lui mai 2011

In urma cu 10 zile, in cadrul unui eveniment privind stadiul proiectului NetCity, Nicolae Ghioca, directorul executiv al NetCity Telecom, companie membra a grupului UTI si concesionar al retelei, a precizat ca in prezent sunt in operare 15 kilometri de retea NetCity si ca in aceasta luna, progresiv, vor fi lansati alti circa 70 km de retea.

Pana la sfarsitul lunii mai 2011, compania si-a propus sa ajunga la un total de 300 de km de retea care vor acoperi principalele artere si zone centrale din Bucuresti, investitie de circa 30 milioane euro.

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro