Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei va acorda o atentie sporita companiilor aflate in pozitie dominanta

HotNews.ro

Consiliul Concurentei va acorda o atentie sporita societatilor aflate in pozitie dominanta printr-o monitorizare atenta a acestora in cadrul actiunilor sale, acordand o atentie deosebita domeniilor sensibile, precum farmaceutic sau telecomunicatii, potrivit unui comunicat al autoritatii. Pozitia dominanta este situatia in care un agent economic detine o cota de piata semnificativa si este capabil sa se comporte, intr-o masura apreciabila, independent fata de concurentii si clientii sai de pe piata.

In aceste conditii, agentului economic ii revin obligatii sporite astfel incat sa nu creeze dezavantaje de natura concurentiala care sa aiba ca obiect sau ca efect afectarea activitatii furnizorilor sau clientilor acesteia ori prejudicierea consumatorilor.

„Detinerea unei pozitii dominante pe piata romaneasca nu este, in sine, interzisa, agentii economici intrand sub incidenta legii numai daca abuzeaza de aceasta pozitie prin recurgerea la fapte anticoncurentiale. Societatile aflate intr-o astfel de pozitie, indiferent de pietele pe care isi desfasoara activitatea, trebuie sa se evalueze singure, in mod constant, daca respecta sau nu prevederile cuprinse in legislatia concurentei. Acestea sunt libere sa isi stabileasca strategia comerciala fara a aplica insa, in relatiile cu partenerii comerciali, conditii inegale pentru prestatii echivalente”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Consecvent principiilor sale, Consiliul Concurentei va acorda o atentie deosebita domeniilor sensibile, farmaceutic, telecomunicatii etc, in care orice comportament anticoncurential poate avea consecinte grave asupra consumatorilor si va interveni prompt pentru a sanctiona orice comportament unilateral care poate restrange concurenta, se mai arata in comunicat.

In prezent, Consiliul Concurentei deruleaza investigatii in mai multe sectoare importante, precum sectorul energetic, sectorul bancar, sectorul farmaceutic, sectorul telecomunicatiilor si cel alimentar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro